IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран изпревари Русия като най-голям купувач на индийски чай

Като цяло индийският износ спадна с 3% до 248 милиона килограма миналата година, тъй като лошото време се отрази на производството в решаващите месеци юни и юли

12:58 | 11.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Иран изпревари Русия като най-големия купувач на индийски чай през миналата година, след като санкциите срещу ислямската република спряха вноса, различен от специално договорените сделки, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Индия и Иран търгуват чрез банкови сметки с рупии, за да заобиколят ограниченията, наложени от САЩ. Макар че тази двустранна търговия стимулира вноса на индийските билки на по-високи от нормалните цени, перспективите за ръчно направения чай са несигурни, като дори собственикът на Lipton - Unilever, обмисля да продаде една от най-известните си марки.

„Този ​​тласък наистина дойде от търговския договор, базиран на рупии и риали с Иран“, каза Азам Монем, директор на McLeod Russel India, който е сред най-големите износители на чай в страната. „Индийската дипломация трябва да ни позволи да останем партньор на Иран, където доставяме хуманитарна помощ, чай и ориз“, посочи той.

Като цяло индийският износ спадна с 3% до 248 милиона килограма миналата година, тъй като лошото време се отрази на производството в решаващите месеци юни и юли. Цените се повишиха с 8,5% до 226 рупии за килограм.

Индия отбеляза 30-процентно увеличение на доставките за Китай, най-големият производител на чай в света, поради нарастващото търсене. Индийските чайове като Darjeeling, Assam и Nilgiri се използват при обработката на готовия за пиене чай с мляко, популярен в азиатските държави.

Индийската чаена индустрия обаче се сблъсква с проблеми при контрола на разходите след увеличение миналата година. Цените едва ли ще се повишат през 2020 г., ако потреблението не се повиши, смята Вивек Гоенка, председател на Индийската асоциация на чая.

„Всяко значително увеличение на разходите през новия сезон, без значително увеличение на цените на чая, би удължило натиска“, казва Каушик Дас, анализатор в Icra.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още