IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мегафондовете доминират в набирането на капитали за инвестиции в имоти

Миналата година трите най-големи фонда в света са набрали 43,5 млрд. долара, сочат данни на консултантска компания

11:10 | 11.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Големи фондови мениджъри продължават да доминират набирането на средства за стратегии в областта на недвижимите имоти в цял свят и продължават да увеличават размерите си, пише консултантската компания JLL.

Сред тях трите най-големи фонда в света миналата година са набрали 43,5 млрд. долара, като само деветият глобален фонд на Blackstone Real Estate Partners е привлякъл 20,5 млрд. долара. През 2019 г. са били затворени по-малко фондове, но на пазара е имало повече капитали и съществуващите фондове стават по-големи със среден размер от 625 млн. долара, показват данни на компанията Prequin.

„Т. нар. мегафондове продължават да доминират в недвижимите имоти, като големите стават още по-големи“, казва Джанлука Романо, управляващ директор на отдел „Капиталови пазари“ в JLL.

Общо 151 млрд. долара са били набрани през 2019 г., подобрявайки рекорда от 148 млрд. долара през 2008 г. , показват данните на Prequin.

Конкуренцията на инвестиционния пазар продължава да се засилва, отбелязва Романо. „В тази среда сделките са по-малко, но набираният капитал е повече. Намирането на добри възможности ще продължи да бъде предизвикателство за фондовите мениджъри с капитал за инвестиране“, допълва той.

През идните месеци фондовите мениджъри ще трябва да „работят по-усилено, за да задействат капитала си“, отбелязва Романо. Вариантът за алтернативни имотни сектори може да стане още по-належащ. Но с набирането на толкова много капитал мащабът остава от ключово значение.

„Търсят се големи сделки и портфейли в момент, когато инвестирането на траншове от 50 млн. евро или 100 млн. евро няма да проработи“, казва Романо.

Въпреки че паричните резерви са намалели за първи път от 2014 г. насам от 331 млрд. долара на 319 млрд. долара, сумата на неинвестирания капитал остава доста над дългосрочните средни равнища, показват данните на Prequin.

Набирането на средства тази година се очаква да бъде също толкова силно, като близо 918 фонда се стремят да наберат капитал за имотните си стратегии. „Но имайки предвид, че само около 300 фонда бяха затворени през 2019 г., можем да очакваме, че много от тях няма да постигнат целите си“, казва Романо.

Но тъй като портфейлите на институционалните инвеститори достигат критична маса, „възможно е да сме по-близо до очаквания преход от фондове към отделни сметки и съвместни дружества“, допълва той.

Сега се развиват иновативни инвестиционни стратегии като оперативно партньорство, съвместни дружества и платформени сделки. „Съвместни инвестиции, съвместни дружества, отделни сметки и дори директни инвестиции набират все по-голяма популярност“, казва Романо.

Големите фондове обаче едва ли ще изчезнат скоро. „Японските инвеститори са едва в началните фази на географската си диверсификация и моделът на фонда остава предпочитаната от тях структура“, казва Романо.

„Освен това няма признаци, че големи инвеститори от Близкия изток увеличават вътрешните си ресурси, обичайно смятано за предварително условие за управлението на по-директни структури, въпреки че някои от тях дават голям мандат на посредници да осъществяват съвместни инвестиции“, допълва той.

По данни на Prequin тази година фондовете ще се стремят да наберат 281 млрд. долара. Миналата година броят на фондовете, които са постигнали крайната си цел, е намалял с 36% до около 300. Някои по-малки и средни фондови мениджъри продължават стратегията си да се съсредоточават върху конкретен сектор или географска област с променлив успех, допълва Романо.

„С навлизането ни в ново десетилетие инвеститорите ще продължат да искат по-голям избор в инвестиционните структури от мениджърите си“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
супер, мисля че по нормално от това напечатаните пари да идат в такива фондове зада надуят цената на имотите, няма! ... но трябваше по рано да го направите... вече се изнесох!!! А колко добре щеше да ми е, мама да ми готви докато стана на 50!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още