IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия ще остане единствената страна в ЕС, която обработва уран

Въпреки това пред компанията Terrafame съществуват още множество препятствия преди разрешението да придобие законова тежест някъде през 2022 г.

22:23 | 11.02.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Финландското правителство предостави разрешение за оползотворяване и рафиниране на уран на компанията Terrafame. 70% от въпросното дружество са притежание на скандинавската страна.

След като Чехия и Румъния прекратиха дейността си в тази насока, това решение ще направи Финландия единственият производител на уран в Европейския съюз (ЕС).

Основните дейности на Terrafame са свързани с добив на никел и цинк, докато уранът е страничен продукт от процесите, съобщава Euractiv. 

В бъдеще компанията планира да преработи урана, така че да се използва като гориво за атомните централи. 

Разрешението, предоставено на 5 февруари, позволява на Terrafame да произвежда до 250 тона уран всяка година, въпреки че компанията оценява действителната продукция да бъде значително малко по-малка.

Двете ядрени централи във Финландия няма да се възползват от рафинирането на уран в страната. Намерението е готовият продукт да се изнася в Северна Америка или други страни в Европа.

Въпреки това, за да може да изнася, Terrafame се нуждае от зелена светлина от външното министерство на страната, както и от Европейската общност за атомна енергия Евратом.

Както винаги, когато става въпрос за ядрена енергия и уран, времевите рамки са дълги и Terrafame продължава да бъде изправена пред възможни препятствия. Съоръженията в източна Финландия са готови от 2012 г., но завършването на действителната инсталация и организация за оползотворяване на уран ще отнеме около една година.

Въпреки че Terrafame е получила разрешения, свързани с химикали и опазване на околната среда, решението на правителството подлежи на обжалване във Върховния административен съд на Финландия. Може да отнеме до две години, докато разрешението се сдобие със законна сила.

Миналото лято местният орган за радиационна и ядрена безопасност (Stuk) публикува изявление, според което „рисковете около ядрената и радиационната безопасност, причинени от производството на уран за околната среда и жителите в района, са незначителни“.

Очевидно е, че природозащитниците гледат на това по различен начин, особено след като върху името на Terrafame падна сянка заради разливите на отпадни води и други подобни екологични проблеми.

Финландската асоциация за опазване на природата най-вероятно ще обжалва решението пред Върховния административен съд.

Асоциацията твърди, че разрешението нарушава Закона за ядрената енергия. Тя изисква да се направят проучвания за въздействието върху цялата производствена верига, включително кариерата, не само рафинерията.

Целият процес може да отнеме няколко години, не се очаква окончателното решение да бъде взето преди началото на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
мда...от много "зелени" технологии , накрая ше си перем гащите на реката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Еми да, по-добре да ги накраш да въртят колеленца за прехраната си, макар и неефективно, отколкото просто така да ги храниш :DИ да, импа е прав - без ядрена енергетика скоро цялата промишленост ще отиде в киреча. Нищо безплатно няма във вятъра, слънцето и водата, даже не съм убеден, че улавянето на енергията им е "по-зелено" от атома. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
фиг.1
преди 4 години
Слънцето, вятъра, водната и геотермалната енергия са безплатни, а "неграмотните безработни" най-малкото трябва да ги храниш. Плюс това силиците им са твърде слаби. Някой вече беше направил изчисления, че за един ден работа човек не може да изкара достатъчни енергия дори за да плати храната си. А Импа е уникален. Все още смята ядрената енергия за върха на технологиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Има толкова много неграмотни безработни. Не е далече времето, когато ще се построят заводи, в които безработните в три смени ще въртят колеленца генерирайки нужното електричество срещу минимална европейска надница :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Е, за какво са ни тия атоми - европейските политици ще произвеждат енергия от идиoтството си. Тоя континент се връща към средновековието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още