IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Отделените от глобалната енергетика емисии достигат 33,3 млрд. т през 2019 г.

Ръстът на потреблението на изкопаеми горива в Югоизточна Азия компенсира свиването на количеството въглероден диоксид в Европа и САЩ

16:09 | 11.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалните парникови емисии, отделяни от енергетиката, задържат стабилно ниво през 2019 г. за първи път от три години. Но добрите резултати в тази насока от САЩ и Европа се компенсират от развиващите се страни, където расте използването на изкопаеми горива, съобщава Bloomberg.

Резултатите от анализ на Международната агенция по енергетика (МАЕ) показват, че свързаните с енергията емисии на въглероден диоксид остават на рекордното ниво от 33,3 млрд. тона. Въпреки че индустриализираните страни намаляват нивата на замърсяване до най-ниските от 1993 г. насам, развиващият се свят, воден от Индия и Китай, компенсира тези икономии.

Резултатът все пак оставя проблясък на надежда, че политиците могат да свият глобалните количества парникови газове, които вредят на атмосферата. Това би изисквало Китай, който е най-големият замърсител, и Индия, чиито емисии нарастват бързо, да наложат същите мерки, използвани от Европа, за ограничаване на емисиите за цялата икономика.

„Това спиране на нарастването на емисиите е основание за оптимистичните твърдения, че можем да се справим с предизвикателството около климата през това десетилетие“, посочи изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. „Сега трябва да работим усилено, за да гарантираме, че 2019 г. ще бъде запомнена като окончателен връх на нивата на глобалните емисии, а не просто поредна пауза в растежа“, подчерта той.

1 1

Изгарянето на въглища, петрол и природен газ представлява основната част от замърсяването с парникови газове. Други дейности като отглеждането на добитък и обезлесяването допринасят в по-малка степен, но все пак влиянието им е значително.

Отделно проучване на Световната метеорологична организация показа, че е на път безпрецедентно затопляне на планетата през следващото десетилетие заради концентриране на големи количества въглерод в атмосферата. В същото време глобалните температури продължават да поставят рекорди.

Докладът на МАЕ показва различия в политиката между индустриализираните и развиващите се страни. Докато законодателите се стремят към премахването на емисиите от изкопаеми горива в ЕС, азиатските държави, особено Китай и Индия, продължават да изгарят все повече въглища.

По-трудно се контролират емисиите, излъчвани от катастрофалните горски пожари, наблюдавани от Амазонка до Сидни и Калифорния. Изследванията показват, че пожарите, обхванали Австралия, вероятно са удвоили годишните емисии на парникови газове в страната, отделяйки толкова емисии, колкото всички самолети по света.

Емисиите, които са освободени в атмосферата до момента, ще останат там десетилетия напред. Глобалните температури вече са се повишили с около 1 градус по Целзий от началото на индустриалната революция, отбелязвайки най-бързото изместване на климата от последната ледникова епоха, приключила преди около 10 000 години.

2 2

Емисии в числа

САЩ намалиха емисиите на въглероден диоксид с 2,9%, ограничавайки с 15% произведената енергия от въглища, тъй като евтиният природен газ успява да отнеме от пазарния им дял.

ЕС сви своите емисии с 5%, като три-четвърти от редукацията идват от енергийния сектор, където се увеличава делът на възобновяемите енергийни източници, както и този на природния газ.

Емисиите от Япония паднаха с 4,3%, бележейки най-големия спад от 2009 г., след като продукцията от наскоро рестартираните ядрени реактори се покачи.

Парниковите емисии в Китай се повишиха, но с по-бавен темп заради забавянето на икономическия растеж и увеличения дял на възобновяемата и ядрената енергия. В Индия се наблюдава леко намаляване на емисиите в енергийния сектор, което се компенсира от увеличенията при транспорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Иначе и оня ден казах - трябва да развиваме ВЕИ, особено слънчева енергия, но в рамките на разумното, без да си съсипваме икономиките - трябва - най-малкото защото като дойде следващото застудяване - въглища, газ, петрол, със свещ ще ги търсим !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
"Глобалните температури вече са се повишили с около 1 градус по Целзий от началото на индустриалната революция, отбелязвайки най-бързото изместване на климата от последната ледникова епоха, приключила преди около 10 000 години."Я стига сте лъгали като цгни !!! Безочието ви надминава всякакви нормални граници вече. За тия 10 000 години климатът се е променял МНОГОКРАТНО и по-бързо и с много по-голяма амплитуда !!! ДОРИ за периода, който споменавате е имало по-сериозни промени - рязко затопляне в първата половина на 20 век и рязко ЗАСТУДЯВАНЕ във втората !!! Тоя 1 градус е нищожна промяна, като се има предвид, че сме към края на "топъл" цикъл (според повечето водещи климатолози вероятността за скорошно застудяване е около 80% и нагоре) - защото говорим за 170 години !!! И то за периода е имало и нагоре, и надолу - промените не са линейни, а по-скоро - синусоида. И Индия, Китай няма да си съсипят икономиките за ваш кеф, отделно икономическият ръст в Африка тепърва предстои. Всичкото туземец на света излезе по-умен от белия човек. Впрочем и САЩ повече говорят, отколкото нещо да вършат, само увредените дбили, управляващи Европа ходят по акъла на екотерористите... ама разбира се за сметка на европейските хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още