IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раздор между Великобритания и ЕС за достъпа до финансовите пазари

Британският финансов министър Саджид Джавид призова съюза да смята финансовия сектор на Острова за еквивалентен

21:53 | 11.02.20 г.
<p>
	Великобритания вече няма да взема наготово финансови регулации от ЕС и да ги пренася в собствените си закони, категоричен е финансовият министър на страната Саджид Джавид (на снимката). <em>Фотограф: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Великобритания вече няма да взема наготово финансови регулации от ЕС и да ги пренася в собствените си закони, категоричен е финансовият министър на страната Саджид Джавид (на снимката). Фотограф: Jason Alden/Bloomberg

Великобритания иска стабилни отношения с Европейския съюз през „идните десетилетия“ в областта на финансовите услуги, съобщи британският финансов министър Саджид Джавид, цитиран от Ройтерс.

Великобритания напусна Европейския съюз миналия месец и секторът на финансовите услуги в страната ще загуби привилегирования си достъп до потребители от съюза от януари 2021 г. Финансовите компании ще могат да обслужват такива клиенти само в подсектори, където правилата са смятани за „еквивалентни“.

Джавид призова ЕС да смята финансовия сектор на Великобритания за „еквивалентен“, имайки предвид системата за достъп до финансовия пазар на блока, основана на признаването от Брюксел, че регулациите във Великобритания са толкова строги, колкото правилата в ЕС.

„Това е важно не само в краткосрочен план, но и за установяването на нормите и начините за работа с ЕС, които ще са в сила през идните десетилетия“, отбелязва Джавид в статия за вестник City AM.

В отговор на депутатски въпрос по-късно в парламента Джавид заяви, че ЕС трябва да продължи да признава Великобритания за страна, отговаряща на еквивалентните регулаторни стандарти на ЕС, защото „от първия ден (1 януари 2021 г.) ще имаме напълно еднакви правила“.

Но главният преговарящ от името на ЕС за Brexit Мишел Барние каза пред Европейския парламент, че Великобритания „не трябва да си прави илюзии“ за финансовите услуги, тъй като няма да има „обща, глобална, постоянна равнопоставеност“ с Великобритания. „Няма да има общо управление“, заяви Барние пред ЕП в Страсбург.

Равнопоставеността се отнася само за някои финансови дейности, от които основното банкиране е изключено, и на теория Брюксел може да спре достъпа с уведомление само 30 дни по-рано в някои случаи.

Великобритания и ЕС са се договорили да направят такава оценка до края на юни, но Брюксел съобщи, че действителният достъп до финансовия пазар ще бъде свързан с по-широки въпроси в областта на търговията като правата за риболов.

Равнопоставеността е използвана от страни като Сингапур, САЩ и Япония, но никога досега не е прилагана за огромен финансов център на прага на ЕС. Блокът затегна условията за равнопоставеност преди Brexit.

Освен това Брюксел даде да се разбере, че ако равнопоставеността бъде предоставена за търговски, клирингови или други финансови дейности, неговите регулатори ще наблюдават внимателно правилата във Великобритания, за да са сигурни, че те отговарят на действащите в блока.

Заради несигурността по отношение на равнопоставеността финансови компании във Великобритания отварят хъбове в ЕС, за да избегнат спиране или ограничаване на достъпа си.

Джавид заяви, че Великобритания вече няма да „поема правила“, т.е. няма да продължи да взема наготово финансови регулации от ЕС и да ги пренася в британските закони, както правеше като страна членка на блока.

В по-широк план ЕС е готов да предложи на Великобритания безпрецедентен достъп до единния му пазар в търговска сделка с нулеви мита и квоти, но настоява тези права да вървят със задължения за осигуряване на честно състезание.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е окуражена от амбицията на британския премиер Борис Джонсън в областта на социалните и екологичните стандарти и че те могат да се превърнат в основа за поемане на задължения за равни правила на играта за ЕС и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още