IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпуска средства за машинно гласуване на следващите избори за НС*

Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем, каза премиерът

10:57 | 12.02.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов подкрепи машинното гласуване за следващите парламентарни избори, съобщава Dnes.bg.

"Да похарчим няколко десетки милиони и да видим какви ще са резултатите", коментира той в началото на днешното правителствено заседание.

За целта трябва да има поне 15 хил. машини, обясни вицепремиерът Томислав Дончев, като уточни, че по темата вече се работи и на практика във всяка избирателна секция ще има машина за гласуване.

"Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем", каза Борисов.

Той допълни, че не е убеден, че с това ще се реши нещо, но управляващите са длъжни да изпълнят записаното в Изборния кодекс. 

„Парламентът трябва да уточни – като има машинно, ще има ли хартиено, ще се дублират ли, къде ще ги съхраняваме“, посочи премиерът. Той обърна внимание и на киберсигурността.

Според Томислав Дончев е глупост да се поддържат две паралелни системи, защото това ще направи изборите необосновано скъпи. Той посочи още, че машините трябва да бъдат купени, а не наемани, за да ги ползва държавата на всички следващи избори.

Последните (избори) бяха към 70 млн., сметна Борисов и допълни, че правителството с решението си се включва в „общия хор на подкрепящите“.

В началото на заседанието финансовият министър Владислав Горанов докладва, че по спорната Наредба 18 има още много работа и увери, че по нея се търси пълно съгласие.

Премиерът посочи, че докато нe бъде постигнат консенсус, наредбата няма да съществува. По думите му целта е премахването на сивия сектор, но това не трябва да се отрази на малкия и средния бизнес.

Машинно гласуване ще има, но и вотът с хартиените билети няма да бъде отменян. Според председателя на правната комисия в НС Анна Александрова от ГЕРБ има хора, които не искат да гласуват с машини на избори, така че е редно да остане и варианта с хартиените бюлетини.

Отделно пък и технически стоял въпросът какво се случва, ако спре токът в ден на изборите и няма ли да това да блокира целия процес на вота.

Още вчера заседава работна група с по трима представители от всички парламентарни групи, за да бъдат изчистени спорните въпроси около нови промени в Изборния кодекс, съобщи Александрова. Всички са се обединили около въвеждането на машинното гласуване, каза тя.

Тепърва предстои да се изяснят въпросите свърни със съхраняването на протоколите и със сертифицирането на машините.

Според Александрова най-вероятно ще се наложи да се купят и сканиращи устройства за хартиените бюлетини, за да бъдат изцяло електронни протоколите. "Това ще кажат от ЦИК и Информационно обслужване, но смятам, че ще постигнем чист, прозрачен и истински изборен процес", коментира тя.

В комисията се обсъждат пет теми - избирателните списъци, машинното гласуване, възможността за публикуване на резултатите от социологическите проучвания в изборния ден, протоколите и опростяването им и мерки срещу купуването на гласове.

* Допълнена към 14.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още