IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк решава до март дали да забрани комисионите за брокери на недвижими имоти

Въведената преди няколко дни забрана беше отменена от съдия от Върховния съд в града

15:00 | 12.02.20 г. 2
<p>
	През 2019 г. 45% от обявите за&nbsp; жилища под наем в Ню Йорк на сайта StreetEasy са включвали комисиона за брокера. <em>Снимка:&nbsp;Mark Abramson/Bloomberg</em></p>

През 2019 г. 45% от обявите за  жилища под наем в Ню Йорк на сайта StreetEasy са включвали комисиона за брокера. Снимка: Mark Abramson/Bloomberg

Само няколко дни след като имотната индустрия в Ню Йорк реагира с шок и объркване на забраната на комисионите за брокерите, съдия блокира временно новото правило, съобщава Bloomberg.

Решението замразява новата регулация поне до следващия месец и осигурява победа на брокерите на недвижими имоти, които протестираха срещу разкритото миналата седмица правило. За наемателите това може да означава връщане на скъпите комисиони, които те десетилетия наред плащат неохотно.

Брокерските комисиони, които не са обичайни за САЩ извън Ню Йорк, може да достигат до 15% от годишния наем. Разходите, които се прибавят към други изисквани плащания преди получаването на ключовете от апартамента, често са изненадващи за новодошлите в града. Дори дългогодишни жители се оплакват от комисионата и твърдят, че тя трябва да бъде поета от собствениците на имоти.

Бордът за недвижими имоти в Ню Йорк, който е един от влиятелните профсъюзи, заведе дело в понеделник, за да блокира въведената забрана в щата с аргумента, че тя „създава повсеместни затруднения за собственици на имоти, брокери на жилища под наем и бъдещи наематели“.

Съдията от Върховния съд в Ню Йорк Л. Майкъл Маккий постанови временно замразяване на регулацията поне до провеждането на изслушване през март. Решението означава, че „хиляди усърдни, честни брокери на недвижими имоти в щата Ню Йорк могат да работят по същия начин като преди“, съобщи бордът в комюнике.

Кметът Бил де Блазио заяви, че е бил изненадан от делото, допълвайки, че „системата рухва“ и градът става все по-недостъпен.

„Ако не предприемем тези агресивни действия бързо, градът ще стане непосилен за живот за хората от работническата и средната класа“, допълни той.

Забраната на комисионите беше открита миналата седмица в щатски документ от 31 януари. Правилото, което забранява на брокери, работещи със собственици на имоти да искат комисиона от наемателите, беше част от указания за разясняване на по-широк пакет от реформи на наемите, приет миналата година.

Това засили недоволството на собствениците, които са неудовлетворени и от по-широките законодателни мерки, които според тях ще затруднят вдигането на наемите и покриването на разходите за подобрения на близо 1 млн. апартамента с регулиран наем в града. Стойността на сградите с жилища с регулиран наем намалява, а интересът към придобиването им спада, тъй като инвеститорите не са наясно колко струват сега.

Новото правило, което оцеля по-малко от седмица, доведе до хаос на пазара на наеми в Ню Йорк. Брокерът Джейсън Харбър намерил наемател на тристаен апартамент в Гринуич Вилидж и бил напът да прибере комисиона от около 15 хил. долара. Тогава пристигнал имейлът.

„Сигурен съм, че знаете, че законите за наемите се променят. Няма да платим комисионата, собственикът на имота ще я плати“, написал наемателят.

Хабър, брокер в компанията Warburg Realty, бил поразен. Комисионата му вече била опечена в договор за наем, който трябвало да се предоговори. В крайна сметка наемателят се съгласил да плаща по-висок месечен наем, който да покрие допълнителните разходи за собственика, без да се налага да плаща комисиона на Хабър.

Някои обяви на сайта StreetEasy вече показваха по-високи наеми преди съдията да постанови временна забрана. Двустаен апартамент в Йорквил поскъпнал с 4% до 5000 долара месечно в петък, след като комисионата за брокера била премахната. Наемът на студио в Upper West Side се повишил с 9% до 2400 долара.

През 2019 г. 45% от обявите за  жилища под наем в Ню Йорк на сайта StreetEasy са включвали комисиона. Те оскъпяват търсенето на апартамент.

През ноември м. г. наемите на апартаменти в Манхатън нараснаха с най-бързия си темп на месечна основа от 2012 г. насам. Средният наем на жилищата достигна 3502 долара, само 19 долара по-малко от рекордния връх през юли, сочат данни на компанията за оценки на недвижими имоти Miller Samuel и на брокерската компания Douglas Elliman Real Estate.

Макар че Хабър и други брокери твърдят, че забраната на комисионите ще задуши индустрията и ще закрие работни места, промяната беше приветствана от активисти, защитаващи правата на наемателите, според които тя ще изравни правилата на играта.

Дори ако собствениците на имоти прехвърлят разходите на наемателите, след разпределянето им в срока на договора те няма да са толкова болезнени като плащането на комисионата заедно с депозита, казва Джудит Голдинър от компанията Legal Aid Society.

„За хората с ниски доходи е много трудно да плащат комисиони на брокерите, а това е един от начините за запазване на възможността на клиентите ни да се местят на по-добри места. Това е огромна сума, дори доходите ви да не са ниски като на хората, които започват отначало в Ню Йорк“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
Какъв е проблемът да се договорят директно без да плащат на посредник?А, да. Хората си ценят времето и не им се занимава. По-евтино им е да плащат на брокер, отколкото сами да търсят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Нищо не разбрах. Колко е комисионът в крайна сметка? От един наем ли се плаща или е процент от всички наеми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още