IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР ще кредитира проекти по Механизма за свързване на Европа

С бюджет от 196 млн. евро ще се модернизира жп инфраструктура и фирми, които въвеждат алтернативни горива

15:23 | 12.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ББР</em></p>

Снимка: ББР

Българската банка за развитие ще отпуска финансиране на български фирми, които имат одобрени проекти по Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility или МСЕ), съобщи пресцентърът на държавната банка.

МСЕ е многогодишна европейска инициатива, част от стратегията „Европа 2020“ за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж на политиките в областта на енергетиката и климата. В края на 2019 г. ББР подписа споразумение с Европейската комисия като прилагащ партньор по инициативата.

Целта на механизма е да подпомага с безвъзмездна помощ инвестициите при създаване на мрежа от транспортни връзки във всички региони на Евросъюза. България е бенефициент на тази помощ и до края на 2019 г. получи одобрение за 20 проекта, които включват проучвателни дейности, модернизация и рехабилитация на транспорта – общо 417,5 млн. евро. Размерът на подкрепените инвестиции е 604,8 млн. евро.

Механизмът за свързване на Европа (МСЕ) е създаден с регламент на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2013 г., и обхваща секторите „Транспорт“, „Телекомуникации“ и „Енергетика“. Проектите от общ интерес за сектор „Телекомуникации” са определени в друг европейски регламент с насоки за транс-европейските мрежи в областта на телекомуникационната инфраструктура.

Работната програма на МСЕ за 2019 г. и 2020 г. е разделена на два пакета с общ бюджет 196 млн. евро. Първият от тях е за модернизация на системи за управление на железопътна инфраструктура, а вторият се отнася за въвеждане на алтернативни горива.

За да бъде полезна на българските фирми, които имат интерес към механизма, Българската банка за развитие ще осигури финансиране за различните етапи от изпълнението на проекта, допълвайки безвъзмездната помощ с кредитен ресурс.

ББР ще разглежда постъпилите искания за финансиране и след одобрение проектите ще могат да кандидатстват и за безвъзмездна помощ от ЕК (чрез европейската агенция INEA, която администрира програмата).

Срокът за кандидатстване по поканата за набиране на проектни предложения е 14 февруари. След този срок приемът ще се осъществява на тримесечна база до края на март 2021 г.

Минималният размер на безвъзмездната помощ по проект е 1 млн. евро, а минималното финансиране от страна на Българска банка за развитие е 5 млн. евро. 

До момента партньори по механизма са: Европейската инвестиционна банка и национални банки за развитие като CDC (Франция), ИКО (Испания), BGK (Полша), SID (Словения) и MFB (Унгария).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още