IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Няма причина ръстът на заплатите и на работните места да не продължи

Гуверньорът на Фед отново изрази притесненията си от растящия дълг и неравенството в доходите

22:19 | 12.02.20 г. 1
<p>
	Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. <em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл потвърди увереността си в перспективите пред американската икономика, макар че очаква „скоро“ известно забавяне заради епидемията с новия коронавирус от Китай, предава Ройтерс.

Той също така подчерта заплахата от неравенството на доходите и разширяването на федералния дълг.

„Няма причина настоящата ситуация с ниска безработица, растящи заплати, висок ръст на работните места да не продължи“, каза Пауъл пред Банковата комисия в Сената във втория ден от изслушването си пред Конгреса.

Рекордно дългият период на растеж на американската икономика навлиза в 11-та си година. Заплатите в страната растат с около 3% на година, безработицата е 3,6%, а ръстът на работните места е в крак с увеличаването на работната сила.

„Няма нищо неизправно или неуравновесено в икономиката“, заяви Пауъл.

Изказването му подкрепя мнението на централната банка, че настоящият й целеви диапазон за лихвите в краткосрочен план между 1,5% и 1,75% е правилният за запазване на растежа.

Пауъл обаче каза още, че Фед наблюдава внимателно разпространението на коронавируса, който причини смъртта на стотици хора и зарази десетки хиляди от януари насам, почти всички в Китай.

„Очакваме, че ще има известни последици“ върху американската икономика, каза Пауъл и допълни, че те може да намерят отражение в икономическите данни „относително скоро“.

Затварянето на заводи и ограниченията за пътуване, които целят да сдържат разпространението на вируса, може да нарушат снабдителните вериги. Американският износ към Китай също ще бъде потиснат заедно с броя на туристите от Китай в САЩ, каза Пауъл. Финансовите пазари отварят друг път за въздействие върху американския растеж, допълни той.

Дългосрочни проблеми

Пауъл отбеляза редица области, в които представянето на икономиката не отговаря на очакванията, включително богатството, неравенството на доходите и участието на работната сила, което макар че расте, е по-ниско в сравнение с много други развити икономики. Запитан защо, Пауъл посочи като основен фактор ниското ниво на достъп до образование.

Той изрази за втори пореден ден притесненията си от ръста на дълга на САЩ. „Бих казал, че трябва да се тревожим сега“, заяви Пауъл.

Най-големият проблем на федералния бюджет са разходите за здравеопазване, които съставляват около 17% от брутния вътрешен продукт, т.е. над нормата от около 11% в повечето развити икономики, каза гуверньорът на Фед. Това е така, въпреки че самите придобивки не са по-щедри и представянето на здравната система е на средно ниво, изтъкна Пауъл.

Тази година дефицитът ще бъде около 1 трлн. долара. Въпреки че публикуваният неотдавна проектобюджет на Белия дом предвижда намаление през идните десет години, той допуска икономически растеж от 3% през следващите години, докато Бюджетната комисия на Конгреса и повечето представители на Фед прогнозират ръст под 2%.

Ако съотношението между дълга и БВП продължи да расте бързо, „това означава, че след 20 години…нашите деца ще харчат доларите от данъци за обслужване на дълга вместо за неща, от които наистина се нуждаят“, каза Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Крайният резултат от скапаната ви политика е: УВЕЛИЧЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ И ЗАВИШЕНО ОТРИЦАТЕЛНО ТЪРГОВСКО САЛДО!!Данъчната ви политика основаваща се на ОБРАТНОТО ИЗКУПУВАНЕ НА КОРПОРАТИВНИТЕ АКЦИИ ОТ ФИРМИТЕ , доведе до БЕЗУМНОТО ПОКАЧВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА АКЦИИТЕ, КОЕТО Е НЕСЪПОСТАВИМО С РАСТЕЖА НА БОКСУВАЩАТА НА ЕДНО МЕСТО ИКОНОМИКА. ВЪПРОСА Е НЕ ДАЛИ , А КОГА ЩЕ ГРЪМНЕ ТОЗИ БАЛОН?!Сега сте в очакване на китайската реакция след вирусната атака, която трябваше да блокира икономиката на най големият ви враг. Как ще отговорят китайците на това ваше безумие??Вариантите са два: ДА ГО ПОДМИНАТ И ПРОДЪЛЖАТ БАВНО НО СИГУРНО ДА ВИ АСИМИЛИРАТ ТАКА КАКТО СА ГО ПРАВИЛИ И ДО СЕГА. ИЛИ ПЪК ДА РЕШАТ, ДА ВИ ИЗПУСНАТ ВЪЗДУХА НА БАЛОНА КОЙТО НАДУХТЕ, КАТО ПРЕСТАНАТ ДА УЧАСТВАТ В ИЗКУПУВАНЕТО НА БЪЛВАНИТЕ ОТ ВАС ВСЯКАКЪВ ВИД ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ , ДЕРИВАТИ И КНИЖНОТИИ. Мисля, че китайците са мъдър народ и знаят как се лови ГОЛЯМА РИБА - БАВНО И СИГУРНО КАТО ГОЛЯМ ШАРАН ще ви предърпват в орбитата си и когато сте нацяло изнемощели ще ви сложат на блюдото за да ви изконсумират. ОПИТА НА ТРЪМП ДА СЕ ОТКАЧИ ОТ ВЪДИЦАТА ИМ СЕ ОКАЗА ЖАЛЪК И БЕЗРЕЗУЛТАТЕН. САЩ загиват бавно и сигурно. НИЩО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СПАСИ ЕДНА СКАПАНА ЛИБЕРАЛНА СИСТЕМА , КОЯТО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ЕДНА КОНСЕРВАТИВНА И РЕГУЛИРАНА ДЪРЖАВНА МАШИНА КАКВАТО Е КИТАЙСКАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още