IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имат ли нужда от помощ Ericsson и Nokia?

Американски набег може да е странна идея, но той принуждава регулаторите в ЕС да обмислят как да отстояват европейския технологичен суверенитет

11:00 | 14.02.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар наскоро изведе технологичната офанзива на Америка срещу Китай на ново ниво, след като предложи американско поглъщане на Ericsson и Nokia, за да се противодейства на китайския гигант Huawei, пише за Financial Times Бен Хол, редактор за Европа на британския вестник.

Компаниите за телекомуникационно оборудване от Швеция и Финландия могат да бъдат придобити „пряко или чрез консорциум от частни американски и съюзнически фирми“, казва Бар. 

„Поставянето на голямата ни пазарна и финансова мощ зад тези компании би ги превърнало в много по-страховит конкурент и би премахнало опасенията относно способността им да оцелеят“, добавя той.

САЩ забраниха достъпа на Huawei до своята мобилна 5G мрежа, окачествявайки китайския телеком като риск за националната сигурност, и се опитват да притиснат европейските си съюзници да направят същото. При липсата на местна алтернатива американците проучват начини за укрепване на основните конкуренти на Huawei - Ericsson и Nokia. Помпането на мускули вероятно има за цел да направи по-трудно за европейските правителства да твърдят, че пълното изключване на китайския доставчик ще забави въвеждането на 5G супер бързи услуги за данни и ще повиши цената.

Предложението на Бар, че самото правителство на САЩ може да се насочи към две европейски компании, е удивително. Вашингтон не обикаля да купува чужди фирми. Белият дом бързо отхвърли идеята. Все пак тя повдига ключови въпроси: дали Ericsson и Nokia, със собствен капитал от съответно 29 и 24 млрд. долара, имат нужда от помощ от правителството, или от много по-голям стратегически акционер? Ако това е така, трябва ли помощта да идва от САЩ?

„Двете компании бяха сравнително успешни през последните две десетилетия“, казва Джон Дилейни, телекомуникационен анализатор в IDC. „Те не са в разцвет, но основите на бизнеса им са стабилни“, допълва той.

Телекомуникационното оборудване е мащабен бизнес и големият китайски пазар с ограничен достъп дава на Huawei огромни предимства, както и евтино финансиране от държавните банки. Преминаването към виртуални мрежи, където софтуерът все повече замества функциите на хардуера, ще изведе на пазара нови играчи. Междувременно Samsung настъпва в 5G технологиите.

Заедно Ericsson и Nokia имат сходен дял от глобалния 5G пазар с този на Huawei. Забраната за китайската компания в САЩ и ограниченията в Европа би трябвало да дадат на финландско-шведския дует повече бизнес и ценова сила - дори ако перспективите за 2020 г. са замъглени от забавени правителствени решения за допускане на доставчици на запад и насрещни ветрове в Китай и Индия.

Ericsson и Nokia са изпреварени от китайския гигант по отношение на разходите за научни изследвания, но те са по-конкурентни при 5G патентите, отколкото понякога изглежда. Въпреки това целевата субсидия на ЕС за изследователска дейност може да е необходима, за да се задържат европейците в състезанието за интелигентни мрежи.

Консолидирането на двете европейски компании в една група, както предлага Бар, би намалило конкуренцията и би създало монопол на някои пазари, където Huawei не е допускана. То може също да задуши иновациите в сектор, който е отворен за бързи технологични промени.

Няма очевидни американски корпоративни купувачи. Cisco - американският производител на мрежово оборудване, се споменава като такъв, но Nokia - може би по-уязвимата от двете европейски компании, заложила на по-скъпа 5G технология, е неподходяща цел, тъй като има собствен фиксиран бизнес. Ericsson опита партньорство със Cisco, но след няколко години се отказа и се обедини с конкурентната Juniper. Комбинацията с производителя на чипове Qualcomm не би имала голям икономически смисъл.

Във всеки случай Ericsson и Nokia се считат за национални шампиони от своите правителства. Властите биха се противопоставили на идеята компаниите да попаднат в американски ръце и да станат пионки в американската технологична война с Китай. По този начин те биха рискували да загубят бизнес в Китай. Азиатската страна може и да е доминирана от китайски доставчици, но в същото време е вторият по големина пазар на Ericsson след САЩ. Финландия би могла да блокира поглъщането на Nokia, като определи компанията за стратегически актив. Швеция има по-малко защити, но други държави членки на ЕС могат да възразят с оглед на новия режим на отсяване на чуждестранни инвестиции от съюза.

Американски набег може да е странна идея, но той принуждава регулаторите в ЕС да обмислят как да отстояват европейския технологичен суверенитет. Ако те отблъснат „помощта“ на Вашингтон, може да се наложи сами да предоставят своя собствена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 4
mangalistan
преди 4 години
Има нужда на Ериксон и Нокия да им се помогне да фалират.И без това за нищо не стават вече.Хайде бегом при Алкател,Сименс,Моторола,Люсънт,Нек,Фуджису и други знайни и незнайни войни от телеком фронта...ФАЛИТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Бе оди мачкай калинки, не ме занимавай с глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
pioner
преди 4 години
Ето ти източници, ако искаш и научни изследвания ще ти извадя.https://edition.cnn.com/2019/05/24/business/us-china-trade-war-japan-intl/index.htmlhttps://***.wsj.com/articles/the-old-u-s-trade-war-with-japan-looms-over-todays-dispute-with-china-11544717163или ако предпочиташ https://***.kommersant.ru/doc/4047539
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Хааахаха... Сериозни коментари и сериозни източници...!!! Що не си стоиш в Днес.бг да си коментираш? Мислим че там ти е по по мярка... ;) Там си е форумът за русофили, русофоби, ***, креватници, комунисти, онанисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Ами статията бъка от грешки: Източна Германия???+ още други!!! А сега?И най-вече: годините са други и времето, а и климата се променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
pioner
преди 4 години
Ето това показва графиката само, че тогава врагът се казва Toyota, а днес е Huawei https://***.dnes.bg/index/2019/05/25/kak-se-pecheli-tyrgovska-voina-sasht-nadvi-iaponiia-red-e-na-kitai.411343
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Много интересна анимация, само не разбрах как и дали САЩ "смачка" Япония или други сили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 16
pioner
преди 4 години
В рамките на 5 години САЩ ще самчкат Китай както направи с Япония https://***.visualcapitalist.com/top-countries-by-gdp-and-economic-components-1970-2017/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още