IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна строителството на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Драгоман

Инвестицията в 14,5-километровата отсечка на автомагистралата е 165 млн. лева, срокът за изпълнение е януари 2022 г., съобщи АПИ

15:28 | 13.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Започна изграждането на участък от бъдещата автомагистрала „Европа“ между  ГКПП „Калотина“ и Драгоман, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.

Строителството на 14,5-километровата отсечка се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет. Стойността на инвестицията е за близо 165 млн. лева. Срокът за изпълнение е  януари 2022 г.

Началото на участъка е след ГКПП „Калотина“ при 1-ви км и завършва непосредствено след Драгоман при 15-ти км. По трасето ще бъдат изградени четири пътни възела – „Калотина“, „Турмашка махала“ при 8-ми км, „Драгоман-Запад" при 13-ти км при пресичане с път III-813 Годеч - Габер  и „Драгоман-Изток" при 14-ти км.

За опазване на околната среда и изпълнение на екологичните мерки при 4-ти км ще бъде изграден надлез (екотунел) за едри бозайници с ширина 40 м с почвена покривка, позволяваща засаждането на дървета и триметрова плътна шумозащитна ограда намаляваща светлинното и шумовото въздействие от преминаващите автомобили.

Изпълнител на проекта е "СТРАБАГ БПА“ ДЗЗД, с участници: „Щрабаг“ ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД.

Строителният надзор ще осъществи ДЗЗД „Надзор Калотина - СОП“, в което са „ТРАНСКОНСУЛТ-БГ“ ООД, и „ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ“ АД. Техният договор е за 3,7 млн лева.

Трасето на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три участъка.

Строителните работи на участъка между Драгоман и Сливница, с дължина 17 км, започнаха през май миналата година и се очаква да приключат до края на тази година.

Изграждането на двата участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и град Сливница и разширяването му с второ платно до магистрален габарит.

Третият участък от град Сливница до връзката със Северната скоростна тангента,с дължина 16 км, ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още