IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК понижава леко прогнозата си за икономическия ръст в България до 2,9%

Основната инфлация също ще се придвижи в посока надолу до 2,3% през 2020 г. и 1,9% през 2021 г., прогнозират от ЕК

14:29 | 13.02.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в България се очаква да се забави значително през 2020 г. Това се посочва в зимната икономическа прогноза на Европейската комисия, публикувана в четвъртък.

Според оценката ускорението ще се забави до 2,9% през тази година от 3%, представени в есенната икономическа прогноза. В същото време за 2019 г. се прогнозира 3,7% ръст на икономиката, което означава, че ЕК залага на значително забавяне на темпа на растеж в България през тази година. За 2021 г. прогнозите са за ускорение до 3,1%.

Песимистичната прогноза се дължи основно на слабия растеж на вътрешното търсене. „Въпреки че частното потребление се очаква да остане ключов двигател на растежа, приносът му за икономическия растеж ще намалее на основата на слаб растеж на заетостта“, се посочва в доклада.

Според ЕК е малко вероятно инвестициите да успеят да компенсират по-слабия ръст на потреблението през тази година, като им предстои само леко ускорение през 2021 г. за сметка обаче на по-силен растеж при износа. В доклада се отбелязва също и скорошното възстановяване на потребителските настроения у нас, които могат да доведат до по-добро от очакваното частно потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Копейник, ако ти плащат повече от мининалната, значи си се спазарил добре!Рядко се среща толкова празноглаво същество, от устата му извира помия след помия и лъжа след лъжа.Проблемът е, че и ти и глупостите ти сте толкова евтини, че никой не ви се връзва.С това ай кю всяка стотинка над минималната я брой като бонус, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
В абсолютни стойности.И само да кажете, че Боце пак иска заем от 16 000 000 000 евро, че предният е изяден.Аааа, тия неща май нещо вече не са публични, или как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Като триете,защо не напишете една ИСТИНСКА статия за положението с външният дълг?Никак не ви вярвам на доказателствена база ъм'наасе % процента спрямо нещо си!Натиската СТОП и давате разбивка кое къде и колко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още