IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Симеонов оттегли предложението си за малките ВЕЦ-ове

Появилото се обществено недоволство, както и оттегляне на подкрепа, която първоначално е била от всички парламентарни групи е една от причините

16:53 | 13.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Водноелектрическа централа на язовир &quot;Копринка&quot;. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Водноелектрическа централа на язовир "Копринка". Снимка: БГНЕС

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеоноl оттегли предложението си за промяна в закона, с което се планираше малките водноелектрически централи в защитени територии, да подновят правото за водоползване от реките, съобщава БНР.

Според Симеонов допреди месеци 43 малки ВЕЦ-а, които са отговаряли на всички изисквания на евродирективи и на българското законодателство, са функционирали, въпреки че 10-годишният им срок за работа е изтекъл. По думите му с това разрешителното им е прекратено и не е възстановено и това налагало да бъде внесена законова поправка. 

Според асоциация „Хидроенергия“ целта на промените е да се позволи на 43 вече работещи водноелектрически централи да продължат да произвеждат възобновяема енергия. Промените са необходими в спешен порядък, тъй като вече има работещи ВЕЦ-ове, които предстои да останат без разрешителни за водоползване поради недобре разписаните текстове на чл. 118 от Закона за водите и слабата оценка на въздействието, която е правена при въвеждане на тези текстове, подчертават от асоциацията. 

Днес обаче Симеонов реши да оттегли предложението си, повлиян от „появилото се обществено недоволство, както и оттегляне на подкрепа, която първоначално е била от всички парламентарни групи“. „Силно изопачават истината по този въпрос“, посочи той.

От БСП изразиха съгласие с оттеглянето на предложението и признаха, че в така създалата се ситуация решението на Симеонов е правилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още