IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд спира временно поръчката на Пентагона към Microsoft

Причината е жалба на Amazon, която щатски съд засега уважи

09:15 | 14.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/RAINER JENSEN</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/RAINER JENSEN

 

Голямата обществена поръчка за облачни услуги на Министерството на отбраната на САЩ към Microsoft е временно спряна заради съдебно дело от страна на Amazon по Закона за защита на конкуренцията. Компетентният съд е одобрил искане за забрана от страна Amazon в четвъртък. Съдът е разпоредил също Amazon да внесе гаранция от 42 млн. долара. Парите трябва да послужат като компенсация, ако се окаже, че съдебното разпореждане е било неподходящо.

Правителството не може да пристъпи към изпълнение на договора "до по-нататъшно разпореждане на съда", цитира Bloomberg решението на съдията по федералните искове на САЩ Патриша Кембъл-Смит. 

Акциите на Microsoft се обезцениха с 1% до 182,87 долара, преди да затворят със спад от по-малко от 1%. Книжата на Amazon, които бяха на отрицателна територия, поскъпнаха с под 1%.

Oт месеци между Microsoft и Amazon - компанията на най-богатия човек в света според Forbes Джеф Безос, и правителството на САЩ се води горещ спор заради възлагането на договора за 10 милиарда долара на Microsoft. 

„Разочаровани сме от днешното решение и смятаме, че действията в този съдебен процес ненужно ще забавят стратегията за модернизиране на Министерството на отбраната", заяви говорителят на Пентагона Робърт Карвър. По този начин военните щели да бъдат лишени от „спешно необходими“ ресурси. Пентагонът обаче е уверен, че в крайна сметка ще наложи решението си за сключване на договора с Microsoft.

Търгът за огромния проект, известен като JEDI - Joint Enterprise Defense Infrastructure, изправи един срещу друг водещи технологични гиганти като Microsoft, Amazon, Оracle и IBM.

Проектът трябва да съхранява и обработва големи количества секретни данни в облака. Целта е да се подобри комуникацията на Пентагона с войниците на бойното поле. JEDI би използвал изкуствен интелект, за да ускори военното планиране и боеспособността. Според Министерството на отбраната всичко това е важно, за да се разшири технологичното предимство на американските военни пред противниците. 

Проектът JEDI лесно може да бъде нареден сред най-сложните обществени поръчки в историята, както и най-скъпите по отношение на технологичните решения.  Става дума за широк набор услуги - от съхраняване до обработка на информация, работа с изкуствен интелект и машинно самообучение, достъпни в облака - и ангажимент за 10 години. Пробивът е огромен за компания, която успя да се върне сред световните лидери с прехода си от софтуер и устройства към услуги, отбелязва Bloomberg.

Огромният договор привлече повече внимание от обичайното, а в ранните етапи на процеса се разнесоха спекулации, че победителят ще бъде Amazon. Оracle и IBM оттеглиха офертите си и официално оспориха тръжната процедура през 2018 г. По-късно Оracle оспори процедурата и в съда, но загуби делото. Според Google пък Пентагона постъпвал неправилно като търси единствен доставчик за услугата и използва изкуствения интелект при разработването на дронове. Именно това се е оказала основната причина технологичната компания да се откаже от наддаването. А всъщност Google се отказа от надпреварата заради служителите си, които започнаха вътрешна кампания групата да не работи с Пентагона, защото така помагала на американското правителство да „сее смърт и разрушения“.

През октомври Министерството на отбраната реши, че Microsoft заслужава да получи договора за модернизиране на компютърната инфраструктура на Пентагона.  Amazon пък заведе дело през ноември. Компанията смята, че не е успяла да спечели поръчката поради „неоправдан натиск от президента Доналд Тръмп“. Това е „най-правдоподобното“ обяснение за няколко „очевидни, необясними“ технически грешки, довели до класирането на конкурента Microsoft, съобщи интернет компанията през декември.

Отпадането на Amazon обаче е много подозрително. Компанията се считаше за фаворит до последния момент, наред и с много други причини, заради създаването на вътрешния облак на ЦРУ на стойност 600 млн. долара. Силната страна на Microsoft в работата с правителството пък е масовото преминаване на цялата администрация към Windows 10 през 2016 г., чрез договор за 1 млрд. долара. 

Адвокатите на Amazon дори цитират книга, посветена на управлението на бившия министър на отбраната Джеймс Матис в Пентагона, според която поръчката не е била честно спечелена. Писателят Гай Снодграс, автор на „Holding the Line: Inside Trump’s Pentagon with Secretary Mattis", пише, че президентът Доналд Тръмп е пожелал от надпреварата да бъде изключена Amazon, която е най-големият американски доставчик на облачни услуги и фаворит за подобен тип поръчки.  Матис критикува книгата

Президентът отдавна критикува Безос за всичко – от цените за доставките, които компанията му плаща на Пощенските служби в САЩ до публикациите на медията, която Безос притежава, или както я нарича Тръмп - „Amazom Washington Post”.  Адвокатите на Amazon искат възлагането на договора да бъде преразгледано и решено отново. Съвсем наскоро дори настояваха Тръмп да бъде принуден да свидетелства под клетва.

„Много неща са заложени: въпросът е дали на президента на САЩ трябва да бъде разрешено да използва бюджета на [Министерството на отбраната] за своите лични и политически цели", заяви още компанията декември. Уеб платформата на Amazon AWS е лидер на пазара в доходоносния облачен бизнес с ИТ услуги и пространство за съхранение в интернет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още