IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: С влизането в еврозоната ще се освободят 18 млрд. евро ликвидни резерви

Основната цел на ERM II e безсмислена за България заради валутния борд, посочи финансистът

10:52 | 14.02.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Присъствието на България в ERM II ни дава сигурност, че имаме одобрението за по-нататъшна крачка и нищо друго. Идеята на този механизъм е страни, които имат плаващ валутен курс и сериозни колебания на курса на националната валута към еврото, постепенно да намалят колебанията, докато накрая курсът се фискира на едно ниво и националната валута се замени с евро. Тъй като при нас това фиксиране е станало преди 20 години, то основната цел на валутния механизъм е безсмислена. Това е мнението на финансиста Емил Хърсев, изказано в предаването "Светът е бизнес"  на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му влизането на България в ERM II е предвидено като етап от присъединяването към еврозоната и не може да бъде избегнато.

Финансистът уточни, че все пак това е общото правило за всички страни.

"Това е основната идея, но не е единствената. През този период се очаква да се изградят и инфраструктурата на пазара, и капацитета на БНБ да работи с европейската система на централните банки", коментира Хърсев.

Той е категоричен, че няма да се стигне до никаква промяна на курса на лева и допълни, че паниката и масовото купуване на евро е възползване от страховете на хората.

"Този текст, който сега се прие, значи, че курсът на лева към еврото може да бъде променян само по договореност в рамките на еврогрупата, не може да бъде променян едностранно от България", посочи Емил Хърсев.

Той е убеден, че много неща ще се променят, когато България стане част от еврозоната, и то все за добро.

"Най-важното предимство е ликвидирането на един дълбок порок на валутния борд - това е една система, в която няма кредитор от последна инстанция – на централната банка е забранено да рефинансира банките. Банките у нас държат три пъти по-големи ликвидни резерви, обясни Хърсев. – Като влезем в еврозоната, ще отпадне необходимостта от обезпечаване на лева - така 18 млрд. евро ще могат да бъдат използвани, но не за текущи разходи.”

Финансистът смята, че с тези пари България може да си купи външния дълг.

За Зелената сделка той посочи, че България може да се възползва от нея, когато стане част от еврозоната.

"Тогава ще имаме достъп и до рефинансиране от Европейската централна банка, включително и книжа на българското правителство ще бъдат включени в тези, които ЕЦБ рефинансира", обясни специалистът.

Според него не може да се очаква да се развалят сделки, да се отнеме имущества и да се съберат суми след възложената ревизия на приватизацията от главния прокурор.

"Тогава държавата беше в състояние на фалит и не можеше да се вземе истинската цена. Има смисъл от цялата тази ревизия на периода, но това е нова екранизация. Пиесата е поставена. Знаете "Хамлет" – колко постановки има, всеки режисьор има своя прочит. Сега има шанс да видим новата екранизация, дано тя да даде един задоволителен за обществото отговор", надява се Хърсев. 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Най-важното предимство е ликвидирането на един дълбок порок на валутния борд - това е една система, в която няма кредитор от последна инстанция на централната банка е забранено да рефинансира банките.Това е абсолютно забранено и в системи без валутен борд като САЩ, то не е никакъв порок...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Хърсев признава, че жена му контролира семейните финанси, а той е уж финансист. Май трябва да питаме истинския финансист по такива въпроси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 4
QUANTUM
преди 4 години
Точно обратното...Онзи ден го гледах Хърсев по телевизията в Референдум. Много се е издухал този човек...и говори простотии с огромна скорост. При влизането в Еврозоната баланса на Отдел Емисионен на БНБ ще се промени така> Сега> Активи са резервите в евро, злато и други активи. Пасиви> пари в обръщение. Сега БНБ гледа за всеки лев в пасива да има евро насреща...След приемането на еврото, балансът става> Активи> участие в капитала на ЕЦБ и активи в злато и други активи. Пасивите ще са пари в обръщение в евро. Откъде ще дойде това евро? Ами от активите, който държи сега БНБ. т.е. БНБ ще трябва да освободи активи носещи някакъв доход, да вземе еврата и да ги пусне в банковата система. т.е. паричното предлагане няма да се промени, но ще падне резерва. Единствената изгода от влизането в Еврозоната ще бъде най-вероятно възможността държавата да се финансира на ниски лихви. Оня ден гледам гръцките ДЦК се търгуват на доходност почти 1%. Това е лудост. Но това е проблема в Еврозоната. Взима се една бака с боя и се боядисва върху ръждата. Отгоре всичко изглежда добре, а отдолу разруха. ДО онзи ден Гърция не можеше да си плаща дълговете, днес взима кредити като Германия - знам, че там лихвата е отрицателна, но много близо до германските нива. Та това ще е изгодата за България. При едни умни управници това би било уникална възможност. Смяната на едни хартии с други няма как да ни направи по-богати както си мислят много хора. Валутният борд може би от всичко, което се случи в България за последните 30 год. е единственното работещо нещо. Не ми се мисли къде щяхме да сме без Валутен борд. Истината е една> България не може да прави само парична политика. Нашата икономика е толкова мижава и зависеща от чужд паричен поток, че всеки един опит да се играе с това Кредитор от последна инстанция би завършил много зле. Вижте нашите банки, ***, Инвестбанк, ЦКБ. Това са канали за точене, как да им помага БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 19
дядя Вова
преди 4 години
С влизането в еврозоната ще се освободят 18 млрд. евро ликвидни резерви A, ако се опитаме да излезем, колко ще блокираме? А колко от общите дългове ще поемем?Аа, да, вие за светлото бъдеще не отговаряте, само ще ни водите 40 години към него през пустинята......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 4
melon
преди 4 години
Е там някъде е заровено кучето...Облизват се за паричките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още