IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ пуска в обращение сребърна десетолевка с кукери

Възпоменателната монета е отсечена в тираж 3 хиляди броя

11:14 | 14.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: БНБ</em></p>

Илюстрация: БНБ

От 17 февруари Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Кукери“ от серията „Български традиции и обичаи“. Номиналната ѝ стойност е 10 лева, като цената, на която ще се продава, е 78 лева, съобщиха от централната банка.

Сребърната пара е с тегло 23,33 грама, отсечена е в Монетния двор в тираж 3 хиляди броя. Художественият проект е на Ваня Димитрова-Хаджигаева.

На лицевата страна на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в кръг е надписът „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2020“.

На обратната страна на монетата има изображение на трима кукери; в полукръг отгоре надпис „КУКЕРИ“, а отдолу „БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ“.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В периода от 17 до 19 февруари 2020 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от централната банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „Кукери“ ще се продава без ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още