IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският ръст на БВП за 2019 г. е най-ниският от седем години

Изненадващо икономиката на страната стагнира през последното тримесемие на 2019 г.

13:08 | 14.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Изненадващо германската икономика не е записала ръст през четвъртото тримесечие на 2019 г. на фона на слабо вътрешно потребление и по-ниски държавни разходи. Това показват първото четене на данните, публикувани в петък, които отново разпалват страховете за задаваща се рецесия.

В същото време за цялата 2019 г. ръстът на БВП е едва 0,6% - значително под стойностите от 1,5% за 2018 г., като това е и най-ниското ѝ ниво от 2013 г. насам.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната остава без промяна след ревизиран в посока нагоре ръст от 0,2% през предходното тримесечие. Очакванията бяха за леко повишение от 0,1%, съобщава tradingeconomics.com.

Както частното потребление, така и разходите на правителството отбелязват подчертано понижение, като спад има и при инвестициите в оборудване и машини.

От своя страна износът също отслабва леко, а вносът се увеличава, което изпраща сигнал, че нетната търговия е имала отрицателно въздействие върху икономиката.

На годишна основа икономиката нараства с календарно изгладените 0,4% през последното тримесечие след коригирани в посока нагоре 0,6% през предходното. Стойностите отговарят на очакванията. На некоригирана основа икономиката прибавя 0,3% - забавяне спрямо преразгледаните в посока нагоре 1,1% през предходните три месеца.

Най-голямата икономика в Европа губи инерция на фона на отслабващия си промишлен сектор заради намаления износ и проблемите около автомобилния сектор.

„Смятаме, че икономиката ще продължи да флиртува с рецесията и през първата половина на тази година“, посочва Андрю Кънингъм от Capital Economics , цитиран от Ройтерс.

Стабилизиране на индустриалния сектор през идните месеци очакват от германското икономическо министерство. Оттам посочиха, че икономиката на страната преминава през слаб период, но подобрението на настроенията на бизнеса са добър сигнал.

От ведомството посочват също, цитирани от Ройтерс, че външните рискове за икономиката са нараснали заради бързото разпространение на коронавируса, но въпреки това все още е рано да се каже какъв ще е ефектът върху Китай и неговите търговски партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още