IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд отхвърли иск на наемодатели срещу наемния таван в Берлин

Съдиите считат съдебната жалба за преждевременна, защото може да има и трето четене на законопроекта

14:55 | 14.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jochen Eckel/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Jochen Eckel/Bloomberg News

Федералният конституционен съд на Германия отхвърли жалба от страна на наемодатели срещу берлинския таван на наемите като недопустима. В решение по дело 1BvQ 12/20, публикувано в петък, 3-ти състав на съда е решил, че молбата за временно прекратяване на действието е преждевременна, предава DPA. 

Спешният иск срещу закона преди обнародването му предполага, че съдържанието е ясно и обнародването е неизбежно. Берлинската община наистина беше приела Закона за тавана на наемите на второ четене, но е възможно да има и трето четене по искане на председателя на Камарата на представителите. Не е заявено или е очевидно, че не е било поискано трето четене, аргументира се съдът.

Берлин е първата федерална провинция, която въвежда горна граница за наемите. Общината прие закона в края на януари. Наемите в германската столица трябва да бъдат замразени за пет години за всички имоти, построени до 2013 г. Върху наемите ще бъде наложен таван, като цената им ще зависи от възрастта на имота. От 2020 г. трябва да бъде разрешено приспособяване към годишната инфлация от 1,3% на година, ако новият наем не надхвърля тавана. Девет месеца след като законът влезе в сила, собствениците на имоти трябва автоматично да намалят прекомерно високите наеми, така че да не надхвърлят тавана с повече от 20%. Ограничено повишаване на наемите ще бъде позволено за ремонтирани имоти. Собственици на жилища, които не са се съобразили с мерките, рискуват глоба до 500 хил. евро.

Инициативата на Катрин Ломпшер от Лявата партия, която отговаря за градското развитие и жилищната политика в Берлин, цели да смекчи бремето върху наемателите, след като бумът на имотния пазар удвои размера на исканите суми през последните десет години. Политическата намеса притеснява инвеститорите в момент, когато отделна кампания настоява за принудителното изземване от правителството в Берлин на имоти от големи собственици, сред които и Deutsche Wohnen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Нещо подобно съм виждал във Финландия ама по филмчета. Там общината предлага, ново, готово, обзаведено, паркоместа, перално, место за велосипеди - всичко. Общинско. Плащаш наема в т.ч. сметки, играеш по правилата и не е скъпо за техния доход спрямо заплатите. Ново, при това запазено и приятно, да не кажа лукс за нашите разбирания. То има руски филмчета. Разни руснаци хвалят доста тази възможност и падне ли им връщане назад няма. Ако искаш свое, да покажеш стандарт, па да си в центъра - твоя си работа. Купуваш си. Ама това е във Финландия. Там заплати и доходи в столица и провинция са с малки разлики и т.н. Все хубави неща. В Германия нещо големите градове явно изнемогват от пренаселване. Няма как да им се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Толкова ли е трудно общината да изпонастрои СВОИ жилища, които да дава под наем на 20% по-ниска от средната цена? Ако управляват средствата разумно при строителството - това ще е и дългосрочна инвестиция, която да носи приходи в общинската хазна десетилетия наред... ама по-лесно е да се заграби частната собственост, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
После ще ми разправят, че Русия било комунистическа, разбираш ли... а Европата била демократическа и капиталистическа !!!Не стига, че заповядват на хората как да управляват собствеността си и колко да печелят от нея, ами искат и да ЗАГРАБВАТ частна собственост.Аз не мога да разбера - тия големи собственици на имоти - толкова ли не могат да наемат килъри, дето да хванат тая комунистка и да я разпорят като скумрия отгоре до долулу?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още