IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълната ревизия на приватизационния процес е непосилна задача

Резултатът от усилията на прокуратурата ще се използва за натиск, посочва се в анализ на Института за пазарна икономика

09:08 | 15.02.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният прокурор Иван Гешев, който нареди да се направи проверка на целия приватизационен процес. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Главният прокурор Иван Гешев, който нареди да се направи проверка на целия приватизационен процес. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ревизия на приватизацията от началото на процеса е непосилна задача. Нямаме никакви очаквания прокуратурата да представи пълен преглед и анализ, още по-малко да се стигне до присъди. Целта е различна - каквото и да установи, по каквито и да е критерии, реалният ефект от подобно усилие ще бъде възможността за натиск, когато такъв е необходим, пише в свой анализ Институтът за пазарна икономика.

Сред служителите на приватизиращите органи преобладава мнението, че приватизацията е процес, който има за цел развиване на предприятието, т.е. тяхната работа не е просто прехвърляне на собствеността, но и намиране на “добрите” нови собственици, които се задължават да “развият” компаниите. Това е главният мотив за преобладаващото използване на “закритите” процедури, т.е. конкурси и преговори. Тази порочна практика води до следните резултати:

  • приватизационната процедура губи прозрачността си;

  • кандидатите влизат в сляпа конкуренция, която ги принуждава да представят бизнес-планове (т.е. неценови ангажименти, ако бъдат избрани за купувачи), които са трудно изпълними;

  • различията в достъпа до информация (на външни и вътрешни лица) често са решаващи.

Класирането на офертите на кандидатите на базата на няколко несравними (а някои от тях неоколичествими) критерии естествено води до огромно разнообразие от неценови бъдещи ангажименти. Най-често срещаните сред тях са:

  • поддържане на определена средносписъчна численост на заетите;

  • определен обем инвестиции;

  • запазване на предишната дейност на компанията.

Приватизиращите органи считат, че клаузите за заетост са част от “борбата с безработицата”; инвестициите са първичен източник за развитието на предприятията; запазването на предишната дейност на компанията гарантира, че компанията ще продължи да оперира.

Освен общо прилаганите ангажименти се натъкнахме на някои специфични ангажименти, прилагани само в отделни случаи. Такива са например клаузите за опазване на околната среда, поддържане на държавния резерв и военновременните запаси, спазване на договорите с трети страни от преди приватизацията на компанията (включително колективните трудови договори).

Следните неценови ангажименти имат най-негативен ефект върху приватизираните предприятия, или като пречат на новите собственици да ги преструктурират, или като застрашават оперирането на компаниите:

  • поддържане на определена средносписъчна численост на заетите;

  • забрана за разпореждане с дълготрайни материални активи;

  • забрана за залагане на дяловете или акциите в приватизираната компания;

  • реализиране на инвестиционен план, който фиксира обема на инвестициите по години и вида им.

Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
крас
преди 4 години
ИМА ЕДНА СДЕЛКА С ВНЕСЕНО ПО НЕЯ ОБВИНЕНИЕ В КОИТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ПЛАЩАНИЯ НА 13, 1 МИЛИАРДА ЛЕВА ПО КОИТО ЧАКАМЕ ПРОИЗНАСЯНЕТО ОТ 11.03.2013 ГОДИНА !!!!!!!!!ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА НА ИНВЕСТОР БГ: "Добрев дава на прокурор особените залози за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3" https://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dobrev-dava-na-prokuror-osobenite-zalozi-za-tec-te-marica-iztok-1-i-3-148062/Какво става с тези 13.1 млрд. лв, които ни се удържат от сметките за ток по един абсолютно бандитски начин прикрит със законодателни инициативи?!!ГРАБЕЖА ПРОДЪЛЖАВА И ДО ДНЕС!!В коя държава прокуратурата би МЪЛЧАЛА на този национален ГРАБЕЖ в който някакви ОФШОРКОВЦИ от ДЕЛАУЕР са ни впрегнали ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ДЪЛГОВЕТЕ КЪМ КРЕДИТОРИТЕ , А ТЕ ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЩАСТЛИВИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЦЕНТРАЛИ продаващи ни ток?!!Редно е този въпрос да бъде зададен на МИЛКО КОВАЧЕВ и разбира се на небезизвестният ни с кодовото название Р.Овч , по чието време бяха учредени тези *** ОСОБЕНИ ЗАЛОЗИ превърнали всеки българин в ДЛЪЖНИК плащаш задълженията на ОФШОРКОВЦИТЕ ОТ ДЕЛАУЕР !!ВПЕЧАТЛЯВАЩО Е, че Европейската Комисия НАЛОЖИ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ПРЕКРАТИ ТЕЗИ ДОГОВОРИ С "АМЕРИКАНСКИТЕ" ОФШОРКОВЦИ , НО ОТ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2019 ГОДИНА ДО СЕГА ТОЗИ ПРОБЛЕМ НА Е РЕШЕН. Защо така бе Гешев?!! ЗАЩО НИ КРАДАТ ПО ТОЗИ ОРГАНИЗИРАН ОТ ДЪРЖАВАТА ПРЕСТЪПЕН НАЧИН , на който реагираха и от Европа?!!ПРОКУРАТУРАТА МЪЛЧИ , ПРАВИТЕЛСТВОТО МЪЛЧИ И ПРЕСТЪПНИКА ИВАН ИВАНОВ СЪЩО МЪЛЧИ НАЧИСЛЯВАЙКИ НИ В СМЕТКИТЕ ЗА ТОК ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ КРЕДИТОРИ ПО КОИТО НИТО СМЕ СТРАНА , която никой не е питал иска или не иска да плаща сметките на КРЕДИТОРИ на някакви офшорковци!!!АМИ ВЛЕЗТЕ в Търгонския ретистър и вижте на колко банки плащаме задължения по ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ учредени от Р.Овч. и компания. БРОИХ КРЕДИТОРИТЕ И СТИГНАХ ДО ЦИФРАТА 30 БРОЯ !!!!!!!ТОВА Е ЧУДОВИЩНО !!! АЙДЕ ГЕШЕВ, Ти си човека на плещите на когото легна отговорността да реши ГРАБЕЖА НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД извършван от шепа бандити с кодови имена Р.Овч. !!!БЪЛГАРИЯ СЕГА ЦЯЛА ТЕБ ГЛЕДА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още