IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон отстъпи за преговорите със Северна Македония и Албания за влизане в ЕС

Президентът на Франция ще подкрепи преговорния процес, ако докладът за двете страни, който ЕК ще публикува през март, е положителен

14:55 | 15.02.20 г. 3
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон по време на конференцията по сигурността в Мюнхен.<em> Снимка:&nbsp;Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg&nbsp;&nbsp;</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон по време на конференцията по сигурността в Мюнхен. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg  

Президентът на Франция Еманюел Макрон отстъпи за членството на Северна Македония и Албания в Европейския съюз (ЕС). По време на конференцията по сигурността в Мюнхен той посочи, че ще позволи на двете страни да започнат преговори за присъединяване, ако докладът за тях, който ще бъде публикуван през март, е положителен.

Коментарите на Макрон изглежда, че слагат край на „замразяването“ на процеса по присъединяване на двете балкански страни към ЕС и уверят други европейски лидери, че Франция все още подкрепя разширяването на блока, предава Ройтерс.

"Чакаме доклада (на Европейската комисия) през март. В зависимост от това, ако резултатите са положителни и се установи доверие, тогава би трябвало да сме в състояние да започнем преговорите", каза Макрон на конференцията.

Той отказа да одобри започването на преговори за членство на срещата на върха на ЕС през октомври 2019 г. и поиска промяна на процеса на приемане на нови членове, припомня информационната агенция. Един френски министър определи процеса на присъединяване като "безкрайна сапунена опера".

Притеснени от китайското и руското влияние в шестте държави, които се стремят да се присъединят към блока - Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Босна и Северна Македония, Германия и Европейската комисия смятат, че Макрон греши, като блокира процеса.

Този месец Комисията предложи реформи в процеса на присъединяване в съответствие с френското предложение, направено през ноември. Институцията даде възможност на правителствата да стопират преговори и да замразяват средства за страните, които кандидатстват за членство.

Очаква се още Дания и Холандия, които подкрепиха позицията на Еманюел Макрон миналата година, да намалят съпротивата си за разширяването на ЕС, допълват дипломати пред Ройтерс.

Франция и нейните съюзници са обезпокоени от вероятността ЕС да приеме държави от регион, белязан от серия етнически войни, борещи се с престъпност и мащабна корупция, защото са загрижени да не се повтори сценария с бързото присъединяване на България и Румъния през 2007 г.

Макрон освен това смята, че разширяването на ЕС не е панацея за трудностите на блока и че повече членове означава необходимост от по-голям общ бюджет на ЕС - нещо, което северните членки на блока отхвърлят като възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 7
bgMan
преди 4 години
Ами ако не искате на европейска територия още един руски анклав с ракети като Калининград ще трябва да сте по-прагматични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Тия диви балканджии може да са престъпници, но по-добре да са нашите престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
Спящият бик
преди 4 години
Малка крачка, но в правилната посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още