IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И двата най-големи купувача на „Газпром“ вече са от Западна Европа

Германия остава водещият потребител на руски газ, въпреки че доставките за страната намаляват с почти 9%

08:30 | 17.02.20 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Италия измести Турция като втория по големина купувач на природен газ от „Газпром“, съобщи руската компания.

Най-голям купувач остава Германия, въпреки че доставките намаляват с почти 9% става ясно от годишния отчет на доставчика.

Турция, която досега беше вторият най-голям потребител на руски газ, пада до трета позиция, съобщава Bloomberg.

Износът на „Газпром“ за Западна Европа намалява с 9,3% до 147,4 млрд. куб. м. Меката зима, както и конкурентните доставки на втечнен природен газ – алтернатива, зад която активно застава администрацията на президента Доналд Тръмп, също ограничиха доставките.

Понижението става факт на фона и на продължаващия натиск от страна на САЩ върху завършването на проекта „Северен поток 2“, който свързва директно Русия с Германия.

В събота американският енергиен министър Дан Бруйет заяви, че Русия няма да може да завърши сама строителството на газопровода. „Заплашва ги много дълго забавяне, тъй като Русия не притежава съответните технологии“, заяви Бруйет.

Газопроводът, който ще доставя до 55 млрд. куб. м природен газ годишно от Сибир, стана основен фокус на нова порция геополитическо напрежение. Администрацията на Тръмп обвинява Берлин, че дава „милиарди“ на Москва за газ, а в същото време се ползва от протекциите на САЩ.

Санкциите, които Вашингтон наложи в опит да осуети проекта, накараха швейцарската компания Allseas Group SA, която полага тръбите на морската част на газопровода в Балтийско море, да прекрати работа. Това доведе до съмнения в завършването на тръбопровода, въпреки че според съобщения в медиите Русия вече е изпратила свой кораб, който да продължи работната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 16 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Не го съди толкова строго - момчето си е с проблеми. Само си представи човек, чийто живот се свежда до това да нюха денонощно в некъв сайт руските теми, за да ги ***... Сигурно има инсталиран некъв бот да му пищи аларма като излезе статия в Инвестора за Русия и Гъзпром... ? Да си пуска Ода на радостта, когато прочете за проблеми в бизнеса на неква огромна газова компания...?!! Представи си какво прави, като прочете за некви положителни новини откъм ежедневието на Гъзпром - кво ли си пуска...??? :lol: Сигурно Погребалният марш... А ако след година-две надумкат сичките тръби с газ и тръгне бизнеса, тоя ше земе верно да се люшне на джанката отпред... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Той алкохоликът твърдеше, че нямало да има турски поток изобщо. Сега като пуснаха двете тръби - мълчи като бит п e д е p a c.Пуснали са му други опорки - как тръбите били натоварени на 50% - хубаво, ама на колко % са натоварени повечето европейски терминали за ЛПГ ? Под 33%. Що тъй - щото в една икономика натовареност от 80% се възприема за много добра. Но те в РабФак-а тези неща не ги учат - важно е шльокавица да се лее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
нема страшно, за такива кат Сиfon-а и Стоеня, Помпей каза че ше сложи една голема бимберица на масата да им напрай най-накрая терминал че да им докара газ на тънко директно до дома, нов внос от САЩово .... ми нема само се тормозат от тоя Гъзпром да купуват разни скъпи горива на х600$ парчето .... та през кат забръска следващия глобален снег на -10 да не палят гуми у печките ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Времето когато Р.Овч. и Газпром ни пробутваха газ на $600 долара свърши. Скоро и за нас ще стане $120 като в ЕС, а това е 5 пъти разлика!Ти се кръсти нефтът да не стане пак $120-140/бъчва, че тогава ше видиш газ за $120 на путкинден... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха... Стоенча е като тези, дето играят тото цел живот с едни числа - понекога уцелват тройки, може и некоя четворка и чекат джакпота - мое да доди, мое и да не доди... ;) :lol:Щот той същите бози ги пише от години, нищо, че до лани Гъзпром цепеше мрака с рекорден износ за Европа - ние тука пак требваше пак да му търпиме глупостите, щот тука секи може да се изоноде, та да му олекне от неговите си дертове... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 6
vzhekoff
преди 4 години
Някои пият от радост, други от мъка, а Стоенча - от сутринта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Пак си се присламчил от женската страна. Осъзнай се!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Моето ниво е следното:Турски поток - капацитет 15 млрд куб метраСин поток - капацитет 15 млрд куб метраТрансбалкански поток 17 млрд куб метраобщо капацитет към Турция 47млрд куб метрадоставки за 2019 - 15 млрд куб метра.Извод : големите руски енергийни проекти - големи руски празни приказки!***, ако имаш факти по темата покажи ги. Твърденията си ги постави там откъдето си ги взел(където слънце не огрява).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Американския енергиен министър първо да се замисли, че Русия има технологията да заличи държавата му от географските карти... И пак да си помисли дали не може да положи едни тръби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
Виждаш ли как Газпром пропада в Марианската падина? Чуваш ли жалките вопли на руският слугинаж в България? Виждаш ли конвулсиите на жалките родоотстъпници, заклели се във вярност на Кремъл. Долавяш ли стоновете примитивите, издигнали Малкия Мук във велик идол? Разбираш ли крясъците на неандерталците, плашещи с радиоактивна пепел?..... А сега си пусни "Ода на радостта" и ги остави да се давят в собствената си жлъч!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още