IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес влизат в сила нови изисквания за достъп до електронните услуги на НАП

Машините с по-стара операционна система не получават от производителя защита срещу зловреден софтуер и са напълно открити за атаки, твърдят данъчните

09:15 | 17.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес всички електронни услуги на Националната агенция за приходите (НАП) ще бъдат достъпни единствено чрез използването на транспортен протокол, с цел гарантиране сигурността на обменяните данни. Това става ясно от информация на сайта на данъчните.

От приходната агенция обръщат внимание, че лицата, които ползват операционна система Windows XP и стари версии на браузери, от днес. няма да могат да достъпят портала за електронни услуги на НАП. „Клиентите на НАП, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14.01.2020 г., ще продължат да достъпват портала за електронни услуги, но Агенцията не може да гарантира в кой момент портала вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft“, пише съобщението на сайта.

Данъчните уточняват още, че за да могат да се използват електронните услуги, които НАП предоставя след 17 февруари, са необходими: 

- Персонален компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit);

- Web браузър : Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2;

- Java, версия 8.х.

Мотивът на данъчните е, че машините с по-стара операционна система не получават от производителя защита срещу зловреден софтуер и са напълно открити за атаки. Чрез новото изискване приходната агенция цели пълното криптиране на данните, което не позволява те да бъдат разчетени от потребител, различен от изпращача и получателя.

Припомняме, че миналата година бе осъществена хакерска атака срещу НАП, при която данните на над 5 млн. души (от тях около 1 млн. са на починали лица) изтекоха в публичното пространство. По-конкретно файлътсъдържаше данни за български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

В края на юли от приходната агенция признаха на пресконференция, че не са подходили достатъчно бдително. Тогава изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова не само че не подаде оставка, но и не прекрати отпуска си. По време на атаката и седмицата след това шефът на НАП не бе в София. „Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план", коментира тя тогава.

През октомври 2019 г. пък премиерът Бойко Борисов обаче, че таванът на заплатите в държавната администрация е пречка да се привлекат в министерствата достатъчно квалифицирани специалисти по киберсигурност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още