IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфронтацията с Китай струва на НБА стотици милиони долари

Лигата очаква да понесе значителен финансов удар, твърди комисарят на НБА Адам Силвър

21:56 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: БГНЕС</em></p>

Източник: БГНЕС

Туитът, който разруши бизнеса в Китай на Националната баскетболна асоциация на САЩ (НБА), има своята цена и тя е стотици милиони долари. Месеци след като изпълнителната власт демонстрира в Twitter подкрепата си към протестиращите в Хонконг, отношенията на НБА с Китай остават обтегнати. Комисарят на НБА Адам Силвър твърди, че лигата очаква да понесе значителен финансов удар, съобщава Wall Street Journal.

Генералният мениджър на "Хюстън Рокетс" Дарил Морей публикува съобщение в Twitter през октомври, подкрепящo протестите в Хонконг, с което разгневи правителството на Пекин и доведе до сблъсък между най-населената държава в света и най-популярната американска спортна лига там. Китайските спонсори прекъснаха връзките си с "Хюстън Рокетс", които не са се появявали на най-добрата стрийминг платформа в страната през този сезон, а срещите на НБА все още не са се върнали в ефира на държавната телевизия.

Изминаха четири месеца от скандала, засенчен от опитите на Китай да овладее разпространението на нововъзникналия коронавирус, който доведе до смъртта на хиляди хора. Финансовите последици за НБА едва наскоро започнаха да излизат на фокус.

Загубата „ще бъде стотици милиони“, заяви в събота Адам Силвър. Ударът възлиза на „вероятно малко под 400 млн. долара“, каза Силвър в отговор на спекулациите, че загубата може да достигне 1 млрд. долара, въпреки че предупреди, че крайната сума може да е по-ниска от цитираната.

„Бяхме свалени от ефир в Китай за определен период от време и това накара многобройните ни бизнес партньори в Китай да сметнатт, че е неподходящо да поддържат постоянни отношения с нас. Но аз нямам усещането, че това ще нанесе трайни вреди на нашия бизнес там", добави още той.

Туитът на Морей и последвалата реакция на Китай предизикаха най-голямата криза, с която се е сблъсквала лигата от години. Това въвлече НБА в неочаквана битка, в която от една страна стои ангажимента на лигата да защитава свободата на словото, а от друга – възможността да се възползва от доходоносния китайски пазар.

"Лос Анджелис Лейкърс" и "Бруклин Нетс" изиграха на китайска земя две изложбени срещи, докато Пекин и Вашингтон участваха в разгорещени търговски преговори на фона на 70-годишнината от управлението на комунистическата партия.

След като играчите, отборите и ръководителите се завърнаха в САЩ, Силвър подчерта, че лигата е ангажирана с бъдещето си в Китай. От управата на НБА бяха уверени, че, ако предприемат дипломатически подход към конфликта, с времето страстите ще се охладят, макар и да не можеха да бъдат сигурни кога ще стане това.

И то все още не се е случило. Стрийминг гигантът Tencent показва ограничен брой мачове от миналия сезон, а китайската държавна телевизия все още не е излъчвала NBA през този сезон. След като Tencent излъчи събитията от All Star уикенда от управата на NBA бяха оптимистични, че от спортният канал на CCTV биха върнали излъчването на All Star в неделя, което трябваше да се случи след Китайската Нова година и на фона на новата търговска сделка между Вашингтон и Пекин.

Но тогава коронавирусът удари Китай. Забележителният натиск върху страната да овладее разпространението на заразата направи стратегията на Комунистическата партия за справяне с НБА да изглежда тривиална. Дори и при милиони хора, живеещи под карантина, които биха могли да гледат баскетбол у дома, връщането на НБА по CCTV  изглежда не е приоритет за правителството.

„За нас е почти невъзможно да водим разговори относно излъчването на спортни срещи в разгара на голяма национална, а може би и глобална здравна криза“, заяви Силвър.

Той каза още, че не е настоявал за решаване на проблема във време, когато ежедневието в Китай е в застой заради вируса. Кога НБА ще може да се появи отново по телевизията е извън контрола на лигата, отбеляза той, пояснявайки, че не е сигурен кой служител в китайското авторитарно правителство ще има силата да вземе такова решение.

Силвър откри обичайната си пресконференция в събота по време на All Star уикенда, като спомена скорошните смъртни случаи на Коби Брайънт и Дейвид Стърн. В знак на това, че НБА оценява най-големия си чуждестранен пазар, той се обрърна специално към жителите на Китай.

„Желаем ви всичко най-добро в справянето с тези трагични обстоятелства и ви насърчаваме да останете силни, надявайки се, че ще намерите утеха чрез спорта и нещата, които правим в НБА“, каза Силвър.
Имаше индикации, че лигата предприема стъпки, за да се справи със значителните загуби още преди съботното оповестяване.

Миналия месец НБА информира екипите да очакват спад от 1 милион долара в предвидената сума за заплати за следващия сезон, според запознат източник. Лигата понижи прогнозите си миналия септември от 118 млн. до 116 млн. долара преди неочакваната конфронтация с Китай. Последното намаление бе до 115 млн. долара, което изглежда сигнализираше, че НБА планира загуба от порядъка на 60 млн. долара.

Това все още представлява увеличение спрямо тазгодишния таван на заплатите от 109 млн. долара, а лигата дължи голяма част от финансовия си бум през последното десетилетие на договор за телевизионно излъчване от 2014 г., с който почти утрои таксите си за права.

НБА отдавна гледа на Китай като на най-важния си чуждестранен пазар и на двигателя, задвижващ бъдещия растеж. Лигата подписа петгодишно удължаване на договора на стойност 1,5 млрд. долара миналото лято с Tencent, но към момента стрийминг гигантът отказа да показва игри на Rockets, тъй като отборът на практика е в т. нар. черен списък от октомври насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още