IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплатените дивиденти в света достигнаха нов рекорд през 2019 г.

Това е четвърта поредна рекордна година

17:50 | 18.02.20 г. 1
<p>
	&nbsp;<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Изплатените дивиденти на акционерите в света са достигнали през 2019 г. нов рекорд от 1,43 трлн. долара, което е ръст с 3,5%, показва доклад, цитиран от AFP и френския вестник La Tribune. Очакванията са растежът да се задържи на същото ниво през 2020 г.

Регистрираният през 2019 г. растеж е „най-ниският от 2016 г. насам заради сложността на икономическата обстановка в света“ и особено заради силния долар, уточняват авторите на изследването на компанията за управление на активи Janus Henderson Investors.

Само през четвъртото тримесечие дивидентите са отбелязали ръст от 4,6% и са достигнали рекордната сума от 291,8 млрд. долара въпреки забавянето на растежа им в Северна Америка.

Докато миналата година нововъзникващите пазари и Япония са били в основата на ръста на дивидентите, азиатско-тихоокеанският регион без Япония и Великобритания са били на опашката, констатира Janus Henderson Investors, която е една от основните компании за управление на активи в света с общ обем от 333,9 млрд. евро.

Изплатените дивиденти в САЩ са нараснали с 4,7% до 490,8 млрд. долара през 2019 г., което е нов рекорд, но са спаднали с 2% в Европа до 251,4 млрд. долара.

2020 – нова рекордна година?

В Европа Франция, която е на водеща позиция по изплатени дивиденти на Стария континент, единствена е подобрила годишния си рекорд благодарение на значителните извънредни дивиденти при Natixis и Engie. Изплатените дивиденти в страната са нараснали с 1,3% до 63,9 млрд. долара.

Япония отново е регистрирала най-голям ръст на дивидентите в световен план със скок от 6,3% до 85,7 млрд. долара, докато в останалата част от Азия забавянето на ръста на световната икономика и последиците от търговското напрежение са оказали негативно въздействие.

Петролният сектор е генерирал най-силен ръст на дивидентите, които са нараснали с 10%, докато дивидентите в телекомуникационния сектор са намалели.

Janus Henderson счита, че през 2020 г. спадът на извънредните дивиденти заради очаквания умерен ръст на печалбите ще натежи, въпреки че слабостта на долара може да е от полза.

Компанията очаква ръст на общите дивиденти с 3,9% до 1,48 трлн. долара спрямо 2019 г., което би било пета поредна рекордна година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Ще цоцаме яко !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още