IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките фирми от ЕС ще прилагат опростени правила за администриране на ДДС

Брюксел иска да намали разходите на малкия бизнес за администриране на ДДС

17:32 | 18.02.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: Pixabay</i></p>

Снимка: Pixabay

Малките предприятия в Европейския съюз (ЕС) ще могат да се ползват от опростени правила за спазване на законодателството в областта на ДДС, ако годишният им оборот остава под определения от съответната държава членка праг, който не може да бъде по-висок от 85 000 евро.

Това предвижда решение на Съвета на ЕС, разпространено от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Оборотът следва да се състои само от общата стойност на доставките на стоки и услуги, извършени в държава членка на ЕС, в която се предоставя и освобождаването от регулярната процедура за ДДС.

Предприятията, чийто оборот в държавата членка, в която са установени, е под националния праг, следва да могат да продължат да извършват освободени доставки в тази държава членка независимо от оборота си, генериран в други държави членки, дори ако общият им оборот надвишава прага на Съюза, посочва се в решението.

Предприятия, които са надвишили националния праг в предходната година, няма да могат да прилагат опростената процедура, предвижда още решението.

От Съвета на ЕС очакват да намалят административната тежест върху бизнеса и малките предприятия да се разрастват и да извършват трансгранична търговия по-ефективно, като си спестят разходи за администриране на ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
85 хил. евро са 166 хил. лева. Това е доста нисък праг за регистрация по ДДС, но у нас той е над три пъти по-малък. Тъй че преди да обвиняваме ЕС за прекомерни регулации, нека да оправим собственото си законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още