IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оливер Вархели: Северна Македония и Албания могат да осъществят реформите

През уикенда френският президент Еманюел Макрон смекчи позицията си за присъединяването на двете страни към ЕС

23:00 | 18.02.20 г.
<p>
	Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели.&nbsp;<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели. Снимка: GettyImages.com

Северна Македония и Албания могат да изпълнят изискваните реформи, за да се присъединят към Европейския съюз, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели, цитиран от Ройтерс. Това е пореден знак, че балканските страни са напът да преодолеят противопоставянето на Франция на стремежите им към членство в съюза.

Френският президент Еманюел Макрон, който блокира началото на преговорите със Скопие и Тирана през октомври, заяви през уикенда, че иска да им позволи да започнат преговори за присъединяване, ако Европейската комисия им даде положителна оценка идния месец.

“Много съм насърчен от посещенията ми в двете страни. Те не се отказват от реформите... и ще видите, че ще ги осъществят, а ако го направят, можете да сте сигурни, че ще започнат преговори за присъединяване“, каза Вархели.

Ако получат разрешение за започване на преговори за членство, одобрението ще открие пътя към провеждането на среща на върха с лидери на ЕС и представители на всички шест страни-кандидатки от Западните Балкани – Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония, в Загреб през май.

Това може да успокои притесненията в ЕС от растящото китайско и руско влияние в шестте страни и усещането, че блокът не успява да превърне страните, белязани от войните през 90-те години на миналия век, в пазарни икономики.

Изказването на Макрон в събота по време на Мюнхенската конференция по сигурността вероятно ще успокоят други европейски лидери, че Франция все още подкрепя разширяването на ЕС с нови страни членки.

Макрон отказа да одобри началото на присъединителните преговори на срещата на върха през октомври, като заяви, че процесът по приемане на нови страни членки трябва да се промени. Френски министър нарече процеса по присъединяване „безкрайна сапунена опера“.

Този месец Комисията предложи реформи в процеса по присъединяване в съответствие с френско предложение от ноември, давайки на правителствата на страните членки на ЕС по-голям глас и улеснявайки спирането или възобновяването на преговори и замразяването на средства.

Очаква се Дания и Холандия, които подкрепят Макрон, да оттеглят противопоставянето си, казват пред Ройтерс дипломати от ЕС.

Франция и съюзниците й са притеснени относно способността на блока да приобщи регион, който не може да се справи с престъпността и корупцията, и искат да предотвратят повторение на прибързаното според тях присъединяване на Румъния и България през 2007 г., отбелязва Ройтерс.

След започването им преговорите за членство ще продължат с години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още