IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Шуманов: Коронавирусът засегна най-вече износа на петрол от Саудитска Арабия и Иран

В началото на юли нещата в Китай ще се нормализират, прогнозира финансовият анализатор в Legacy FX

20:45 | 18.02.20 г.
Н. Шуманов: Коронавирусът засегна най-вече износа на петрол от Саудитска Арабия и Иран

Според него Китай се справя добре с ограничаването на разпространението на коронавируса. Той добави, че влиянието на епидемията вурху петролните пазари може да се ограничи до понижение на търсенето с 435 хил. барела дневно – каквато беше прогнозата на Международната агенция по енергетика.

„Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори вече предприемат мерки, с които да се покрие тази разлика“, изтъкна финансовият анализатор.

Той отбеляза, че консенсусът в рамките на ОПЕК+ винаги е бил труден заради желанията на Русия и Саудитска Арабия да наложат волята си в Близкия изток, но все пак остава възможен.

„На следващото заседание на ОПЕК+ Русия отново ще се съгласи за намаляване на добива, тя има изгода от това“, коментира Шуманов.

По думите на експерта около 60 долара за барел е нормална цена, а ОПЕК ще се справи с настоящия спад.

„В момента най-много страдат Саудитска Арабия и Иран, тъй като най-големият им износ е към Китай“, посочи Шуманов. Той смята, че в сходно положение е Австралия, която изнася много суровини за Китай.

„Производителите на петрол не биха изпитали затруднения от по-ниските цени. Проблемът на Русия и някои други страни е, че бюджетите им са много раздути“, заяви финансовият анализатор. Той очаква, че „пикът на американското шистово производство предстои”.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още