IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амстердам може да забрани продажбата на канабис за туристи

През последните години градът, известен с либералния си дух, изпитва все повече затруднения, борейки се с многобройните посетители

20:15 | 18.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Pixabey</em></p>

Източник: Pixabey

Амстердам обмисля да забрани достъпа на туристи до своите прословути кафенета и магазини, предлагащи стоки с канабис, тъй като градът търси нови начини да балансира между качеството на живот на местните жители и нуждите на посетителите, съобщава CNN.

Този ход дойде след проучване, поръчано от кмета на града Фемке Халсема, което разкри, че над половината от анкетираните са избрали да отидат в холандската столица, защото искат да посетят кафенета, предлагащи канабис. Проучването разглежда най-популярните причини за посещение в Амстердам.

През последните години градът, известен с либералния си дух, изпитва все повече затруднения, борейки се с нарастването на огромния брой посетители и с лошото поведение на някои туристи.

Около 57% от анкетираните са споделили ,че кафенетата са важна причина, за да пътуват до Амстердам. Междувременно 34% са посочили, че биха ходили в столицата на Нидерландия по-рядко, ако не могат да посещават въпросните кафенетата, а 11% са казали, че изобщо няма да отидат.

В проучването, което се проведе през август 2019 г., са взели участие 1100 международни посетители на възраст между 18 и 35 години, които посещават Квартала на червените фенери - район на града, който се превърна във фокус на най-новите регулации в Амстердам.

От 1 април 2020 г. ще бъдат въведени нови мерки за регулиране на груповите обиколки на района. На туристическите групи няма да им е позволено да правят обиколки след 22 ч вечерта, както и да спират на оживени места, например на мостове, пред частни домове или пред входа на кафенета и ресторанти. Всеки водач на група, който нарушава правилата, може да получи глоба в размер на 190 евро (205 долара).

В проучването се пита още дали посетителите ще платят входна такса за посещение на средновековния градски център, където се намира Квартала на червените фенери. От тях 32% са споделили, че ще спрат да идват при това положение, а 44% - че ще го посещават по-рядко.


Според резултатите от анкетата кафенетата в града имат по-голяма привлекателност за международните туристи, отколкото квартала на Червените фенери. Само 1% от анкетираните посочват проституцията като основна причина за посещението си. Междувременно 72% са заявили, че са посетили канабис кафене по време на престоя си в Амстердам.

Журналистката Изабел Геретсен израства в Амстердам и от първа ръка вижда въздействието на масовия туризъм в града.

„Разбираемо е, че жителите на Амстердам искат да запазят красивия си исторически център, а също така да продължат ежедневието си, без да се сблъскват непрекъснато с груби прояви от страна на туристите“, посочва тя пред CNN Travel.

Ограничаването на употребата на канабис от туристите е „най-новата мярка от цяла поредица, насочени към запазване на статута на града като културен център, казва още Геретсен.

„Но от всички мерки, тя е най-рисковата“, добавя тя. „Защото Амстердам е известен в целия свят с толерантната си политика към леките наркотици. Това може да доведе до спад на броя на туристите.

Общините в Нидерландия имат различни правила относно кафенетата. Дискусиите дали да се забрани продажбата на канабис за всички, освен за местните жителите, не са нещо ново. В момента купуването на канабис от кафене е легално в страната, но производството на канабис остава незаконно.

Новото проучване в Амстердам посочва, че дори на кафенетата да бъде забранено да продават на канабис на туристите, това не гарантира непременно спад в броя на посетителите или намаляване на употребата на наркотичното вещество. 29% от анкетираните са заявили, че ще се обърнат към други начини в търсене на наркотици - да накарат местен жител да купи вместо тях например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
А анкетирали ли са кафенетата дали искат да продават на туристи или не и как мислят, че това ще се отрази на бизнеса им? Ако имах такова кафене щях да съм твърдо против тази забрана - ще ми режат 50% от печалбата, да бе да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
тоест са измислили нова професия ... канбис-прекупвач! :)и нека сме сериозни, ако не е за това... за чий ще иде човек до амстердам? да ме вали дъжд по цел ден и да ми мирише на тиня от каналите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още