IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Иванов: Поляризацията на обществото – основна заплаха на националната сигурност

Илюзия е да се смята, че Западните Балкани са спокоен регион, смята политологът

22:15 | 18.02.20 г. 7
<p>
	<span style="color:#000000;"><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></span></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Основната заплаха за националната сигурност в България е поляризацията на обществото. Поляризацията на групи, които защитават крайни гледни точки, които с нищо не помагат за солидаризирането на общественото мнение. Появяват се антисистемни групировки и така хората се разделят. Заради това България не може ефективно да защитава своя интерес. Това каза д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите му в САЩ след 11 септември всички американци са се обединили около Буш.

"Можем ли ние да постигнем подобен тип консолидация в България, когато хибридните заплахи избуяват", каза Иванов.

"Има три основни точки, които трябва да защитаваме. Преди всичко няма как да защитаваме нашия интерес извън евроатлантическото пространство. Втора точка - ясна стратегия за справяне с хибридните заплахи, с кибер заплахите. Трета точка - баланс. Когато дойде време за световна политика, нека не забравяме, че в ООН има постоянни, и непостоянни членки на Съвета за сигурност", посочи експертът.

Иванов коментира, че Западните Балкани са важни по две причини - "този регион е като една етнорелигиозна мозайка. Илюзия е да смятаме, че регионът е спокоен". Втората, според него, е че този регион е регион на замразен конфликт.

"С Македония е по-лесно, със Сърбия, която направи своя избор за Евразийския съюз - не е толкова лесно. Ако Сърбия не желае да е член на НАТО, тя няма място в ЕС", смята политологът.

Иванов посочи, че има три основни теми след Конференцията по сигурността в Мюнхен.

"Първата е темата за бъдещето на Близкия изток и американското военно присъствие в този район. Втората е изказването на германския президент, че основните държави, които са заплаха за международната сигурност, са Русия, Китай и САЩ", заяви експертът.

Иванов определи това изказване като непремерено.

"Това крие предизвикателство към американските съюзници", посочи анализаторът.

Според него САЩ са стълб за международната сигурност, а Русия винаги е наблягала на твърдата сила.

„Китай не е в състояние да води политиката, която искаше да води. Да се нарежда Америка до Русия и Китай е абсурдно", подчерта Иванов.

Анализаторът коментира, че има и примери с България за манипулиране на ценности. Той смята, че има и криза при лидерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
доказано е че колкото е по неуко едно общество толкова по лесно залита по конспиративни теории и по лесно се лъже ... последните 20год. образованието деградира навсякъде по света ... и резултта е на лице! "Експерта" говори общи приказки, докато проблема пред който стоим е фундаментален и с ПР няма да се реши ... този проблем се трупа над 20 год!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Щом позоваването на конспиративни теории са ви най-силните аргументи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
abdul
преди 4 години
"По думите му в САЩ след 11 септември всички американци са се обединили около Буш"Криза на лидерство, а? Ами да вземем да гръмнем някоя висока къща, та и ние да се обединим около някой буш. Сами да си я гръмнем, както направи буш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Айде, триловете с петолъчките от коментари 1 и 2, поемайте към сайтовете хибридки да си дрънкате за сорoсоиди и другите си тъпотии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Sulio1
преди 4 години
Някакъв "демократичен" *** ще дава оценка на президента на Германия ?!? Платено му е явно, ама да не прекалява, че за едни жълти центове ще стане за смях....Това соросоидта няма нито срам, нито свян, за жълти центове от майка си ще се отрече. Айде *** - *** ама защо сериозна медия като Блумберг му дава трибуна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
"Можем ли ние да постигнем подобен тип консолидация в България, когато хибридните заплахи избуяват", каза Иванов.Иване, кажи си!(Пепи коня)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още