IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп разкритикува хардлайнерите за политиката спрямо Китай

В рядко срещана публична намеса президентът заяви, че няма да налага забрана за износ на самолетни двигатели

10:05 | 19.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg/Shawn Donnan</em></p>

Снимка: Bloomberg/Shawn Donnan

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува щатските органи, които възнамеряваха да попречат на американските компании да доставят резервни части и компоненти за китайската авиационна индустрия. Във вторник държавният глава написа в Twitter, че САЩ не могат да се развиват, защото под предлог за опазването на националната сигурност редица компании ще бъдат принудени да се откажат от поръчки. „Например аз искам Китай да купува нашите реактивни двигатели, най-добрите в света“, се казва в туита.

По-късно пред репортери Тръмп заяви, че на бюрото му се появяват неща, „които нямат нищо общо с националната сигурност". В този контекст той спомена и производителите на чипове.

Президентската намеса представлява рядко срещан публичен удар по някои от хардлайнерите в администрацията спрямо Китай, които настояват за по-строги правила, за да ограничат продажбите на американската технология за Пекин, включващи от чипове до реактивни двигатели. Освен това тази намеса се случва на фона на сделката  от „първа фаза“ с Китай, която има за цел да стимулира американски износ за 200 млрд. долара, включително на търговски самолети и други индустриални продукти.

През уикенда редица медии съобщиха, че американското правителство обмисля да забрани на General Electric да доставя двигатели за нов китайски пътнически самолет. В рамките на търговския спор с Китай досега САЩ оправдаваха редица ограничителни мерки именно със заплахата за националната сигурност.

Коментарите на президента се случват и на фона на наближаването на друг важен момент. Както потенциалните ограничения пред GE, така и тези пред Huawei и други политики, свързани с Китай, ще бъдат обсъдени от висши представители на Белия дом в четвъртък преди заседанието на ниво кабинет, насрочено за 28 февруари, твърдят източници на Bloomberg, запознати с предложенията. Изглежда, че мерките имат известна подкрепа от няколко агенции, включително Министерството на търговията. 

„Видях някои от регулациите, които се обмислят, включително тези, които се премислят от Конгреса, и те са смешни", написа още Тръмп.

Тръмп също така посочи в публикацията си, че притесненията му за коментарите на хардлайнерите в рамките на неговата администрация надхвърлят темата за реактивните двигатели. Това го поставя в тази група от неговата администрация, която се застъпва за по-благоприятен бизнес подход към Китай.

„Искаме да продаваме продукти и стоки на Китай и други страни. За това става въпрос. Не искаме да направим невъзможно осъществяването на бизнес с тях. Това ще означава само, че поръчките ще отидат на друго място “, написа в Twitter той. 

Туитовете на Тръмп от вторник извадиха на бял свят онова, което през последните години се разглежда като жестока битка между две фракции в администрацията му. Едната група гледа на икономическия възход на Китай като на екзистенциално предизвикателство пред САЩ и се застъпва за „отделяне“ на двете икономики. Другата смята всеки подобен ход за твърде краен, твърдейки, че би представлявал риск и за мощта на САЩ и американските иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още