IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да се налагат глоби за шофьори без винетка в Столична община

Въпрос на време и договорки между Столична община и АПИ е отпадането на изискването, посочва Георги Терзийски, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“

10:41 | 19.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Шофьорите, които са преминали или ще преминат по републиканските пътища в границите на Столичната община няма да получават фиш и да бъдат глобявани за липса на винетка, въпреки че формално такава е необходима и вече има контрол. Това заяви в ефира на bTV Георги Терзийски, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

По думите му въпрос на време и договорки за финансовите параметри между Столична община и АПИ е отпадането на винетките за Северната тангента, пътя за Банкя, за Нови Искър, Самоковско шосе, пътя за Мало Бучино, за Божурище и всички републикански пътища, по които се стига до населени места в рамките на Столичната община.

Премиерът Бойко Борисов също реагира остро заради поставянето на знаци за винетни стикери в Банкя, Панчарево, Нови Искър и за Северната скоростна тангента на околовръстното шосе на София.

В началото на правителственото заседание Борисов изрази недоволството си към Георги Терзийски и му разпореди лично да отиде в населените места и да обяви, че винетки няма да има, съобщава БНР.

Борисов предупреди, че ако още веднъж се стигне до подобна ситуация „бързо ще се разправи“ с отговорните и определи случилото се като провокация лично към него.

Жителите на Нови Искър вече излязоха на протест във вторник заради информацията, че ще трябва да плащат, за да пътуват до София.

Вчера от „БГ Тол“ съобщиха, че санкциите за шофиране без винетка са се увеличи почти тройно в първия ден от използването на камерите на рамките за контрол.

Експертът доц. Георги Балабанов посочи, че снимките от камерите се използват от началото на седмицата, а на 17 февруари по официални данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ са засекли 730 нарушения, а още 75 водачи са глобени на пътя. Общо 805 са били всички пътни превозни средства, които са ползвали републиканската мрежа без платена пътна такса.  Според доц. Балабанов досега мобилните екипи са обработвали 250-300 случая на ден, което значи, че с помощта на камерите броят е скочил трикратно.

От понеделник започна налагането на санкции и чрез камери за шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка.

Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция – т. нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв. – за тези над 12 т. В противен случай в края на деня ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за плащане на глоба – 300 лева за леките автомобили до 3,5 тона и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

Глобата може да бъде избегната, ако в 14-дневен срок от получаване на електронния фиш, бъде платена компенсаторна такса. Тя се плаща само по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още