IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors ще освободи 1500 служители от своите два завода в Тайланд

Прекратяването на трудовите взаимоотношения с работниците ще стане поетапно до края на тази година

11:40 | 19.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският автомобилен концерн General Motors ще освободи около 1500 свои служители в Тайланд през юни, след като ръководството му взе решение да продаде своите местни производствени мощности, съобщава Ройтерс. 

В понеделник компанията заяви, че възнамерява да продаде своите два завода в източната индустриална провинция Районг на китайския автомобилен производител Great Wall Motor. Решението за изтеглянето на GM от Азия  включва и прекратяване на дейността на нейните заводи в Австралия и Нова Зеландия.

Най-големият американски автомобилопроизводител ще трябва да задели 1,1 млрд. долара, от които 300 млн. долара в брой - по-голямата част през първото тримесечие - за разходи, свързани с излизането от трите държави, съобщиха от компанията в изявление. Преструктурирането отбелязва края на 164-годишното присъствие на марката Holden в Австралия.

Според Джак Пунчупет, съветник на министъра на труда в Тайланд, всички служители в двата завода в Районг ще бъдат освободени при условията на споразумението за продажба между GM и Great Wall.

“Споразумението е само за продажба на заводите и не включва прехвърляне на служителите“, подчертава той.

По думите му планът на GM включва освобождаване на 1000 работници от производствения отдел през юни, след което през октомври компанията ще прекрати трудовите си взаимоотношения с останалите 300-400 служители от монтажното звено.

Според Пунчупет останалата част от персонала ще бъде освободена до края на 2020 г.

GM ще спазва тайландското трудово законодателство и ще осигури обезщетение за засегнатите служители, подчертава съветникът, като добавя, че компанията ще отпусне и допълнителен четиримесечен бонус за всички работници.

Great Wall Motor, един от най-големите производители на SUV (sport-utility vehicle) автомобили в Китай, заяви, че ще продава автомобили от тайландската база като част от плановете си да се превърне в глобален играч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още