IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плаващи жилища - решение за недостига на домове в големите градове в света

Структури на вода могат да подкрепят и временни събития като Световното първенство по футбол в Катар

18:11 | 23.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Имотен инвеститор строи 16 хотела за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г., но те няма да останат там за дълго. Всички ще плават във вода, пише Wall Street Journal.

Финландската компания Admares, която стои зад проекта, е постигнала споразумение миналия месец за изграждането на временните места за настаняване. Идеята за Admares, която е специализирана в плаващи сгради и модулно строителство, хрумнала на главния изпълнителен директор Микаел Хедберг по време на работата му в корабостроителството и управлението на компания, строяща плаващи жилища за петролни работници.

„Тогава си казах: Защо да го правя само за петролната индустрия, а не за целия пазар на недвижими имоти?“, казва Хедберг.

Всеки хотел в Катар ще има четири етажа и ще разполага със 101 стаи. Те ще бъдат сглобявани от стомана и след това ще плават в Персийския залив. Не е ясно какво ще стане с тях след Световното първенство, което ще трае около един месец.

Все повече предприемачи строят структури на вода. Плаващите сгради могат да смекчат недостига на жилища в големите градове в момент, когато земята е оскъдна, а рестриктивните градоустройствени закони затрудняват високото строителство, казва Коен Олтиус, чието архитектурно студио Waterstudio в Холандия е специализирано в плаващи структури.

За градове, застрашени от наводнения, като Маями например, структури, които се повдигат и потъват с морето, предлагат алтернатива на крайбрежните конструкции, които изглеждат все по-уязвими към растящото морско равнище.

„Климатичните промени определено ни помогнаха да развихрим въображението си по отношение на дизайн и идеи“, казва Олтуис.

До момента повечето структури не са нищо повече от засукани кораби-къщи. Но някои компании работят по многоетажни офиси, хотели и жилищни сгради, които могат да разширят задръстените градове към океана.
На пристанището в Ротердам строителната компания RED Company изгражда триетажна плаваща дървена офис сграда с площ от 5 хил. кв. м. Проектът, който ще бъде новата централа на Global Center on Adaptation, ще е енергийно ефективен и ще включва слънчеви панели и плаващ плувен басейн, съобщава компанията.

GCA помага на страни, компании и организации да се приспособят към климатичните промени. Главният изпълнителен директор на компанията Патрик Веркойен казва, че Ротертам е заплашен от растящото морско равнище и че „напълно самодостатъчен плаващ офис е един от многобройните примери за това как трябва да се адаптираме към реалността на климатичните промени, за да гарантираме, че инфраструктурата ни е не само устойчива, но и подходяща за бъдещето“.

Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още