IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Индия работят по широкообхватна търговска сделка

Доналд Тръмп заминава на първото си официално посещение в азиатската страна в понеделник

13:39 | 19.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Доналд Тръмп и&nbsp;Нарендра Моди. Снимка:&nbsp;Scott Dalton/Bloomberg</em></p>

Доналд Тръмп и Нарендра Моди. Снимка: Scott Dalton/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страната му и Индия работят по широкообхватна търговска сделка, но не е сигурен дали тя ще бъде приключена преди президентските избори през ноември, информира Ройтерс.

Тръмп ще се отправи към Индия за първото си официално посещение на страната в понеделник. Междувременно преговарящите от двете страни се опитват да съставят ограничено споразумение, което дава на САЩ по-голям достъп до пазарите на млечни продукти и птиче месо в Индия и понижава митата за други продукти.

Но все още не е обявен пробив по този въпрос и планираното пътуване на търговския представител на САЩ Робърт Лайтайзър беше отменено. Това подчерта трудностите, с които двете страни се сблъскват при изглаждане на различията преди посещението на Тръмп.

"Можем да сключим някаква търговска сделка с Индия, но пазя голямата сделка за по-късно", каза Тръмп. „Правим много голяма търговска сделка с Индия. Ще я имаме. Не знам дали това ще стане преди изборите, но с Индия ще имаме много голяма сделка“, добави той.

Съединените щати са вторият по големина търговски партньор на Индия след Китай, като търговията със стоки и услуги между двете страни достигна рекордните 142,6 млрд. долара през 2018 г.

Откакто Тръмп встъпи в длъжност през 2017 г., дългогодишните търговски различия между най-големите световни демокрации излязоха на преден план, като Тръмп дори нарече Индия „царството на митата“.

Двете страни имат различия по доста въпроси - от митата за селскостопански стоки до тези за мотоциклетите Harley Davidson, ограниченията върху цените на медицинските изделия и новите правила на Индия за местното съхранение на данни.

„Индия не се отнася много добре с нас, но харесвам премиера Моди. И той ми каза, че ще срещнем 7 милиона души между летището и събитието“, каза Тръмп, коментирайки парада под надслов„ Здравей, Тръмп“ в Ахмедабад, основният град в щата Гуджарат, от където американският президент ще започне пътуването си.

Индия и Съединените щати изградиха тесни политически връзки и политики за сигурност през последните години, след като Ню Делхи се обърна към Вашингтон като водещ доставчик на оръжие, слагайки край на традиционното си партньорство с Русия.

Кабинетът на Моди проведе заседание в сряда, за да даде официалното си одобрение за закупуването на две дузини военни вертолети на стойност 2,6 милиарда долара от американската отбранителна фирма Lockheed Martin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още