IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС одобри делото на БЕХ срещу ЕК

Страната ни встъпва в съдебна битка след одобрение от Общия съд на ЕК

14:14 | 19.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министерският съвет (МС) одобри позицията на България по делото, заведено от „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ), „Булгаргаз” ЕАД и „Булгартрансгаз” ЕАД срещу Европейската комисия (ЕК) пред Общия съд на Европейския съюз (ЕС).

Страната ни встъпва в делото Т-136/19 след одобрение от Общия съд на ЕК, посочват от пресслужбата на МС. 

На 17 декември 2018 г. ЕК прие забранително решение по делото заради злоупотреба с монопол, като наложи глоба на БЕХ в размер на 77 млн. евро.

Investor.bg припомня, че наложената от изпълнителния орган на ЕС глоба е свързана с обвинения за възпрепятстване на достъпа до газопреносната мрежа на България от дъщерните дружества на БЕХ и нарушаване на антитръстовите правила на блока. Делото беше заведено след жалба на "Овергаз" заради отказан достъп до газопреносната мрежа, но държавните компании не приемат заключението, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар.

БЕХ и дъщерните му дружества не приемат заключението на ЕК, като посочват, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони.

На 01.03.2019 г. БЕХ и дъщерните компании подадоха жалба срещу решението на Брюксел пред Общия съд на ЕС. Жалбата цели пълна или частична отмяна на решението на ЕК, както и отмяна или намаляване на наложената имуществена санкция. Встъпването на Република България по делото е необходимо както за защита на интересите на енергийните дружества, така и за предотвратяване на имуществени и репутационни последици за държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Без причина нямаше да наложат такава глоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още