IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антиконкурентен ли е по своята същност финансовият феърплей на УЕФА?

Според него не е позволено да се допускат краткосрочни загуби, въпреки че това е най-добрият начин да се успее в дългосрочен план

15:15 | 23.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Представете си за момент, че сте амбициозен изпълнителен директор, който току-що е придобил по-малкия играч в град с два отбора. Мачкан от своя градски съперник и други национални и световни конкуренти, установявате, че предприятието се движи в низходяща посока. Управлението е пълен майтап, работниците се нуждаят от обучение - или уволнение, а продажбите стагнират.

Нещо повече, индустрията, в която сте, възнаграждава само победителите. Загубите от съперниците ви правят възвръщаемостта от вашите трудно спечелени пари слаба.

Едно е ясно: имате нужда от капитал, за да инвестирате в работната си сила и то много. Има обаче уловка - не ви е позволено да допускате краткосрочни загуби, въпреки че това е най-добрият начин да успеете в дългосрочен план.

Добре дошли в света на европейския футбол в ерата на Шампионската лига. По-конкретно, онзи свят, който се вижда от синята страна на Манчестър, пишат Джейми Пауъл и Клеър Джоунс за Financial Times.

Наскоро УЕФА изхвърли Манчестър Сити от Шампионската лига за два сезона, след като установи, че клубът е извършил „сериозни нарушения“ на правилата за финансов феърплей (FFP). Това означава загуби на награден фонд от над 80 милиона евро на сезон, отделно от приходите от излъчване, спонсорство, фенски артикули и билети, свързани с най-елитния турнир в световния футбол.

Клубът планира да обжалва решението в Арбитражния спортен съд, като според Мурад Ахмед и Араш Масуди от FT той възнамерява да оспори самото съществуване на правилата.

Няма да разглеждаме точните правила на FFP (има достатъчно обяснения). Същността е, че футболните клубове трябва да гарантират, че приходите им - независимо дали от спечелени мачове, спонсорство, билети или продажби на фланелки, покриват като цяло разходите за заплати и трансфери. Инвестициите в стадиони не се покриват.

Както е при повечето фирми, заплатите са основен разход на клуба. Някои клубове от английската Висша лига, като Борнемът, отчитат заплати в размер на близо 80 на сто от приходите си. Доста, но е оправдано. Саймън Кюпър и Стефан Шимански твърдят в книгата си Soccernomics, че размерът на перото за заплати в клуба е най-добрият показател за това къде ще завърши в класирането отборът.

След като само челните места в националните първенства позволяват на отборите да се изстрелят в орбитата на Шампионската лига, разходите за заплати скочиха. Резултатът от което е, че FFP, макар и достоен за уважение опит за изравняване на условията, е по своята същност антиконкурентен.

Най-очевидният проблем на схемата е разграничението между капиталови разходи (които е позволено да ви изкарват на червено) и разходи за играчи (за които това не важи). Разбира се, можете да построите 70-хиляден стадион и да отговаряте на правилата на УЕФА, но ако не сте спечелили нищо, кой ще дойде да ви гледа как играете на него? Не можете да купувате повече играчи или да раздуете сметката си за заплати, защото не печелите търговски приходи или печалби от Шампионска лига, но не привличате търговски приходи, защото играчите ви не са достатъчно добри. Отгоре на това постъпленията в деня на мача представляват само 16 на сто от общите приходи, според Deloitte, в сравнение с 40 на сто от търговски източници.

Всичко това държи градския съперник с по-голяма витрина от трофеи.

Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
scott
преди 4 години
афторчатата на таз статиес - ДИРЕКТНО БЕЗРАБОТНИ!ЛЪЖИ, ИЗМАМИ, НЕВЕРНИ ВНУШЕНИЯ!Финансовия феърплей, ако не знаете, беше въведен заради N3BUL! НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО Е ТОВА? Това е цска. При гърнетата, 30 минути преди теглене на жребият за евротурнирите. Та, тогава, гърнето се беше класирало на по-високо стапъло. ама требваше да шарко-парко 30 хилки у швейцарски франкове. И каза - нема да участваме. 30 минети преди жребие? Беше шок, беше срам, беше студен душ! И ПОСЛЕ - СЪБИРА СЕ ФИФА, ФАФА И УЕФА И КАЗВА: ШЕ ВАДИМЕ КЛУБОВЕ, АКО НЕ ДОКАЗВАТ ПРИХОДИ ОТ ФУДБОЛ ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА. ТАКИВА, ТЪРГОВЦИ НА ОРЪЖИЯ И *** - ДА НЕ НИ СРАМЯТ.2 Правилата на фифанцовият феърплей са ного ясни: правиш 10 лева от фудбол и фифа ти разрашава да пофарчиш 11 - следващия сезон. Другото ГАДНО внушение е, че требва да имаш скъпи играчи итрофеи, за да имаш право на разходи, щот ше имаш пичалби. АЛО, ПИНОКИО, МОЖЕ ДА НЕМАШ НИТО ЕДНИ ОФИЦЯЛЕН МАЧ С КЛУБЪТ, МОЖЕ ДА НЕМАЩ СТАДИОН, ПУБЛИКА И ТРОФЕИ И ПАК ДА ПИЧЕЛИШ КОЛОСАЛНО ОТ ФУДБОЛ! КАК? Правиш школа, произвеждаш играчи, продаваш ги и пичелиш. По таз схемас не ти трабват мениджъри и простоттии. ше имаш малък разход и голема пичалба. Само да обичаш фудболот и да работиш с правилните треньори, че и да си точно шефче.Тез от ингилизия се ***. Разрушиха фудболот с пари и си мислат, че само техниа път е за следване.Ше ви бият и при направените от вас правила. щото сте куци коне и не ставате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още