IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Half bike: Преоткриването на колелото

То има сериозен потенциал да е продукт, с който да се спортува и да е съпоставим с велосипеда, убеден е изобретателят Мартин Ангелов

11:59 | 20.02.20 г. 11
Half bike: Преоткриването на колелото

"Аз много обичам да майсторя някакви неща. По образование съм архитект, но изпълнението на нещата ми е страст. Поводът беше един конкурс за велосипеди през 2010 година", разкри той.

Две години след това Ангелов прави първите прототипи.

"Беше ми интересно дали идеята може да сработи на практика. Прототипите бяха с подръчни материали, некараеми", обясни изобретателят откъде е тръгнал.

По-зрелите модели идват през 2013-2014 г.

"Тогава със съоснователя на "Колелиния" решихме да представим този продукт пред света. Следващата стъпка на любопитството беше как ще реагират хората", спомня си изобретателят.

Първото финансиране получили за 100 велосипеда и в една малка стаичка ги произвели.

"Това беше най-ценният урок - да минем през пътя на производството на колела. Нещата на теория са едни, на практика - други", смята Мартин Ангелов и обяснява, че това е било "реална симулация".

И добавя: "Същата година бяхме готови с новия модел".

Колелата се сглобяват в София, най-много компоненти се правят в България, но стандартните велосипедни компоненти като вериги, гуми и т.н. се внасят.

Сега в "Колелиния" могат да се правят до хиляда полуколела на месец.

"Това е нов тип спорт, нов тип движение, една нова култура. Хората го възприемат като играчка, като забавление, но смятаме, че има сериозен потенциал да е продукт, който да върши работа и да е съпоставим с колелото", убеден е изобретателят.

Според Ангелов то тренира баланса на тялото.

От 10 до 15 минути трябват за да се свикне с колелото и повече, докато започне човек да се чувства комфортно, показва опитът.

"Най-голям интерес има в Щатите, Западна Европа, Азия, в България имаме по-малко клиенти", информира Ангелов и посочва, че цената на новия модел е 600 евро.

"Това е нещо различно и хората като цяло проявяват интерес към нови неща, но не всеки се доверява", смята Ангелов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
хаха ... свежо изглежда ...https://***.youtube.com/watch?v=1uBDMA0A44Uсамо ми е интересно колко време можеш да въртиш пeдалите изправен ... :)))също ми е интересно , при нормална скорост като натиснеш рязко спирачката какво се случва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още