IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ сви палец надолу над Аржентина

Фондът твърди, че дълговете на страната са неустойчиви и препоръчва частична „подстрижка“

15:40 | 20.02.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инфлацията в Аржентина достигна 54% през миналата година. Снимка: Bloomberg&nbsp;</p>

Инфлацията в Аржентина достигна 54% през миналата година. Снимка: Bloomberg 

Международният валутен фонд (МВФ) сви палец надолу над Аржентина: фондът вярва, че дългът на южноамериканската страна вече не е устойчив и затова препоръчва неговото свиване. Базираната във Вашингтон организация заяви, че има нужда от „значителен принос от частни кредитори“, за да може задълженията на Аржентина да бъдат устойчиви в дългосрочен план.

Междувременно в условията на намаляващ валутен курс и нарастващи лихвени проценти дългът на Аржентина вече нарасна до почти 90 процента от икономическото производство, заяви МВФ. За да стабилизира финансовата ситуация, правителството ще трябва да намали разходите толкова драстично, че това не изглежда възможно „нито в икономически, нито в политически аспект“, се казва в съобщението.

Дори и да не е изненадващо за страна, която загуби повече от една трета от международните си резерви от юли насам и заложи драконовски контрол над капитала, декларацията на фонда е нова глава в дългата история на Аржентина с фискални кризи и лошо управление. Нацията изпадна във фалит осем пъти в своята история и е напът към трета поредна година на рецесия през 2020 г., след като икономиката вероятно се е свила с 2,5% през 2019 г.

Президентът Роберто Фернандес се стреми да предоговори дълг за милиарди долари с частни кредитори, включително заем от 56 милиарда долара с базираната във Вашингтон организация. Последният път, когато служители на МВФ коментираха дълга на Аржентина, беше по време на четвъртия преглед на кредитната линия през юли 2019 г., когато я нарекоха „устойчива, но не с голяма вероятност“.

Това няма да е първото намаление на дълга за втората по големина икономика в Южна Америка. След най-тежката досега икономическа криза в страната през 2001/2002 г., повечето частни кредитори се отказаха от до 70 процента от своите вземания през следващите години.

МВФ засега не предоставя подробна информация за това как Аржентина трябва да преструктурира задълженията си този път, но първоначално говори само за „определени операции с дълга“. Частните кредитори следва да бъдат тясно ангажирани, за да се постигне възможно най-голямото им участие в преструктурирането. Директорът на МВФ Кристалина Георгиева ще обсъди ситуацията през уикенда на срещата на министрите на финансите на Г-20 в Саудитска Арабия с ръководителя на МВФ за Аржентина Мартин Гузман.  

Аржентина дължи около 113 млрд. долара само на частни кредитори. Самият МВФ предостави на страната най-големия заем в своята история - от над 57 млрд. долара. Само преди няколко дни вицепрезидентът на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер поиска от МВФ да опрости част от дълга на страната. Това обаче не е възможно заради устава на фонда.  „Ако има рецесия, никой няма да плати и половин цент, а начинът, по който се излиза от рецесия, е чрез много държавни инвестиции”, каза Киршнер и директно призова за отписване на част от задълженията.

Вицепрезидентът поддържа напрегнати отношения с МВФ. Много аржентинци обвиняват фонда за държавния фалит в началото на новото хилядолетие. Съпругът на Киршнер, бившият държавен глава Нестор Киршнер (2003-2007 г.), първоначално прекъсна отношенията с фонда и прекрати обслужването на дълга по време на мандата си. По-късно обаче всички задължения към МВФ бяха погасени.

В момента Аржентина преживява друга тежка икономическа криза, а националната валута песо губи значителна част от стойността си. Според МВФ правителството вече е въвело контрол върху движението на капитала, забавило е изплащането на неизплатените задължения и финансира текущия бюджетен дефицит от централната банка.
Страната е в рецесия от 2018 г., а инфлацията достигна 54% през миналата година. Страната страда от свръхнадут държавен апарат, ниска индустриална производителност и сериозен дял сива икономика, което лишава държавата от голяма част от данъчните приходи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
А Аржентина изправи среден пръст наторе на МВФ... :lol: ...----.. след което балжено си го завря отзад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
МВФ сви палец надолу над АржентинаА Аржентина изправи среден пръст наторе на МВФ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 4 години
В Гърция взимаха по 2-3 хиляди евро заплати и пенсии. Никой не е я налазил,просто им напомниха че вече няма кой да им плаща сметката. Въпреки всичко, днес живота в Гърция е по добър от този в Аржентина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
фиг.1
преди 4 години
Или Гърция, или Венецуела. Не е като да нямат избор. Гърците преживяха няколко тежки години, но вече си стъпиха на краката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
pinoccio
преди 4 години
Ще изпадне във фалит за девети път и ще смачка дълговете като прокурор - преписка. Това да не е Гърция, дето я налазиха всякакви държави и по ленински я заплашиха с експроприация на национално богатство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 4 години
Сбъркахме, благодаря за корекцията, поправено е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Ако говорим за отрицателната доходност , която сега ще ги застигне е вярно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
".....повечето частни кредитополучатели се отказаха от до 70 процента от своите вземания през следващите години..... "кредитополучатели , или кредитори ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още