IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блясък и политика - 70-то издание на Берлинале отваря врати

Сред звездите на юбилейното издание на кинофестивала ще бъдат Хавиер Бардем, Джони Деп, Хелън Мирън и Хилари Клинтън

23:01 | 20.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Сигорни Уивър, Хавиер Бардем и… Хилъри Клинтън: Първият голям кино фестивал за годината в Европа, Берлинале, разстила червения си килим за 70-то си издание от днес с акцент върху политиката и с ново ръководство, пише AFP.

Известната актриса от „Пришълецът“ трябва да открие фестивала тази вечер заедно с по-младата си колежка Маргарет Куоли. Те ще представят филма My Salinger Year (извън конкурсната програма) на канадския режисьор Филип Фалардо, който разказва за литературните амбиции на млада жена, работеща за прочут агент.

През 11-те дни на фестивала ще бъдат прожектирани около 340 филма от цял свят, от които 18 ще се състезават за „Златна мечка“. Тя ще бъде присъдена на 29 февруари от жури с председател британския актьор Джеръми Айрънс.

В опит да пресече зараждащата се полемика след повторното публикуване в германската преса на негово старо интервю, в което той прави сексистки изказвания, Айрънс изрази подкрепата си за движенията в „защита на жените срещу всяка форма на тормоз“ – от правото на аборт до гей браковете.

„Надявам се, че някои от филмите, които ще видим, третират тези теми… и че ще видим филми, които ни карат да се замислим за поведението и предразсъдъците си“, заяви актьорът на пресконференция на журито, в което влизат още актьорите Беренис Бежо („Артистът“) и Лука Маринели („Мартин Идън“), както и режисьорите Кенет Лонерган („Манчестър край морето“) и Клебер Мендонса Фильо („Бакурау“).

Нацистко минало

Освен юбилея 70-то издание отваря нова глава за Берлинале – след 18 години начело на фестивала германецът Дитер Кослик отстъпи мястото си на по-млад дует – италианеца Карло Катриан, бивш директор на фестивала в Локарно, и холандката Мариете Бисенбеек.

Зараждащата се полемика около Джеръми Айрънс не е единственият пожар, който двамата трябваше да угасят в зародиш. Неотдавнашните разкрития за нацисткото минало на бивш директор на Берлинале ги принуди да променят името на наградата "Алфред Бауер" и да я заменят със „Сребърна мечка“.

Освен това фестивалът възложи разследване по въпроса на Института за съвременна история в Мюнхен.

Целта на новото издание на фестивала е да насърчи разнообразието, предлагайки много филми с жени режисьори, творби от цял свят с голям контингент от Бразилия, политически теми и нов раздел, наречен „срещи“, предлагащ често нишови филми между документалистиката и научната фантастика.

В момент на разгорещена полемика заради отсъствието на жени режисьори и чернокожи актьори в киното след британските награди БАФТА и Оскарите Берлинале ще предложи шест филма, които са режисирани или сърежисирани от жени. Това обаче е по-малко в сравнение с миналата година.

Разнообразна конкурсна програма

Конкурсната програма, която е отворена за зрители и журналисти, предлага микс от известни имена на киноманите като Филип Гарел, Цай Минлян и Кели Райхард и нови открития. Сред прожектираните филми ще бъдат There is no evil на иранеца Мохамед Расулоф, който беше забранен в родината му, и последната комедия на френския дует Кервен-Делепин, в който централно място заемат интернет гигантите и цифровите ни навици.

Звездното присъствие на Хавиер Бардем, Ел Фанинг и Салма Хайек, които участват във филма The Roads Not Taken (в конкурсната програма), ще е наслада за фотографите. Към тях ще се присъедини и Джони Деп, който се превъплъщава на големия екран в образа на фотографа Уилям Юджийн Смит във филма "Минамата" (извън конкурсната програма).

Хелън Мирън ще получи почетна „Мечка“ за цялостnата си кариера.

Хилари Клинтън е очаквана за прожекцията на документалния филм за живота й, а украинският режисьор Олег Сенцов, който е зад решетките от пет години, трябва да представи втория си филм „Числа“, вдъхновен от престоя му в затвора.

Миналата година журито, начело с Жулиет Бинош, присъди голямата награда на филма "Синоними" на Навад Лапид, който разказва за опитите на израелец да потисне влиянието на корените си, след като се мести в Париж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още