IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостъпният Стар град на Прага изтласква купувачите на жилища към покрайнините

Местните жители обвиняват за ръста на цените краткосрочните наеми и бавното градско планиране

14:31 | 21.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Martin Divisek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Почти осем милиона души посещават Прага всяка година, около шест пъти повече от постоянното население на града. Готическите паметници в чешката столица – Карловият мост, Астрономическият часовник и приказните кули на църквата „Дева Мария пред Тин“ привличат хиляди туристи дневно в компактния й древен център, пише Financial Times.

Тези посетители са добре дошли за местните собственици на имоти, които инвестират в апартаменти в центъра на града за краткосрочно отдаване под наем. Deloitte изчислява, че една четвърт от апартаментите в Стария град се отдават на туристи – около 5000 апартамента в Първи район на Прага са обявени само в Airbnb. Сега мнозина смятат, че централната част на Прага става все по-недостъпна и непрактична за живот.

Групи от местни жители смятат, че до момента опитите на града да ограничи т. нар. Airbnb инвеститори са вяли. Миналия месец собствениците на имоти за краткосрочен наем трябваше да искат от гостите номинална такса за нощувка от 1 долар на човек.

Това може да се промени. Кметът на Прага Зденек Хриб, който смята, че Airbnb е превърнал града в хотел, обмисля да въведе и ограничения за броя нощувки в имотите за краткосрочен наем и дори да забрани на собствениците да отдават цели апартаменти.

До момента обаче не са въведени никакви ограничения, „така че повечето продажби на имоти в Стария град са с инвестиционна цел“, казва Сирил Деяновски от имотната агенция Svoboda & Williams. В резултат на това градът е станал „недостъпен за обикновени хора“, казва Бен Маудлинг от консултантската компания Savills в Прага.

Цените на жилищата са скочили с 10% през миналата година, казва Деяновски. Цените в най-високия сегмент за апартаменти в центъра на града и крайбрежни локации може да достигнат 14 хил. евро на кв. м, въпреки че според Savills над 7000 евро на кв. м е обичайна цена за „нормални апартаменти с добро качество“ в центъра на Прага и за големи вили с градини в квартала на посолствата.

Уеб сайтът Expats.cz изчислява, че дори в средния сегмент на пазара нов апартамент в Прага струва 14,8 брутни годишни заплати въз основа на средната цена на жилище от 70 кв. м, която е 295 500 евро и средната месечна заплата от 1696 евро.

Данни на компанията Nationwide показват, че цената на средно жилище за купувачи на първи дом в Лондон се равнява на 8,8 средни годишни заплати.

Наемите в Прага също са високи. Градът е на 11-о място сред най-скъпите градове в Европа за наемане на жилище, показват данните на Deloitte. Но фундаментите на икономиката са стабилни и карат около 40 хил. чужденци да се местят в Прага всяка година. Повечето са от съседна Словакия, но също и от Украйна и Виетнам.

Заетостта в Прага е висока и там се намират централите на глобални компании като Microsoft и DHL.

„Освен че има страхотна култура и е много красив град, придвижването пеша и с градски транспорт е лесно, градът е голям европейски хъб за автомобилната индустрия, професионалните услуги, логистиката и образованието“, казва Маудлинг.

Той допълва, че начинът на живот в центъра на града се е променил значително през последните десет години с голямо разнообразие от магазини и ресторанти, включително 200 магазина в новия мол Palladium в сграда от XVIII век в Стария град.

Но когато става дума за практичност, Старият град не е най-доброто място за живот, казва Деяновски. „Не можете да паркирате автомобила си или да намерите супермаркет“, допълва той.

Поради това хората се насочват към бивши индустриални зони близо до центъра на града с „хипстърски“ барове, ресторанти и нови крайбрежни апартаменти на средна цена от 4000-5000 евро на кв. м според данните на Savills.

В исторически план чехите предпочитат да живеят в собствено жилище, като само 30% от наличните апартаменти в Прага се отдават под наем. Но растящите цени на жилищата и таваните върху ипотечните кредити, които могат да се равняват на максимум девет годишни заплати на заемателите, карат все повече хора да се насочат към жилищата под наем.

„Липсват качествени апартаменти под наем. Те са предимно във високи сгради от 70-те и 80-те години на миналия век. Работещите младежи и чужденците предпочитат да наемат по-модерни апартаменти“, казва Маудлинг.

Строителството на повече жилища ще намали напрежението между търсенето и предлагането, но Чехия има един от най-бавните градоустройствени режими в света. „Необходими са между 8 и 9 години за издаване на строително разрешение. През това време пазарът се променя, проектът трябва да се развие“, казва Деяновски.

Много чужденци предпочитат да живеят в околностите на Прага. Тим Янг, британски съосновател на стартъп, живее в голяма самостоятелна къща, която купил през 2004 г. за 5,6 млн. чешки крони (220 000 евро) и след ремонт за 3 млн. крони (120 хил. евро) сега имотът му близо до река Вълтава, северно от Прага, струва около 11,2 млн. крони (450 хил. евро). Той живее в къщата със съпругата си и трите им деца.

Сред притесненията му са лошото качество на образованието в държавните училища и високите цени на частните алтернативи, но споделя: „Животът тук, заобиколени от елени и друга дива природа, на половин час от центъра, е страхотен“. Янг се чувства много  по-сигурен, отколкото във Великобритания и на безопасно разстояние от пренаситените с имоти в Airbnb квартали на чешката столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още