IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът направи индексите на Wall Street червени в началото на сесията*

Увеличаващият се брой на заразените в и извън Китай засилва притесненията за глобалния икономически растеж

18:20 | 21.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в петък на червена територия, след като броят на заразените с коронавирус ескалира, засилвайки притесненията за забавяне на глобалната икономика в резултата на влиянието от болестта, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 262 пункта, или 0,90%, до ниво от 28 964,11 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от316 пункта, или 0,93%, до ниво от 3341,76 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 1,38%, или 137 пункта, до ниво от 9615,30 пункта.

Акциите на Microsoft и Chevron поевтиняха с над 1%. Книжата на Facebook, Amazon, Alphabet и Apple се търгуват с по 0,8% по-ниско.

Китайската национална здравна комисия отчете повече от 75 хил. потвърдени случая на заразени с коронавирус и над 2000 починали от болестта в континентален Китай. Повече от 800 нови случая са били регистрирани в страната през изминалата нощ. Властите в Южна Корея съобщиха за 52-ма заразени само в четвъртък, като общият им брой достигна 150 души.

„Дори ако епидемията отстъпи, глобалният растеж все още ще спадне до нула през първото тримесечие, преди да се възстанови през останалата част на годината“, каза Петър Березин, главен стратег в BCA Research.

Разпространението на вируса вече оказва все по-голямо влияние върху китайската икономика. Данните от Китайската асоциация за пътнически автомобили показаха, че продажбите на превозни средства в страната са спаднали с 92% през първите две седмици на февруари.

Основните индекси са на път да отчетат първите си седмични загуби за последните три седмици. След края на сесията в четвъртък показателите Dow и S&P 500 са се е понижили с 1,1% на седмична база. От своя страна бенчмаркът Nasdaq започва сесията в петък със седмичен спад от 0,9%.

Забелязва се благоприятно развитие в сезона на корпоративни отчети, след като Deere и Dropbox публикуваха тримесечни резултати, които надминаха очакванията на анализаторите. Акциите на Deere поскъпнаха с над 6%, а книжата на Dropbox се търгуват с над 22% по- високо.

В петък беше оповестена информация за икономическата активност в САЩ през февруари. Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността се понижава до 50,8 пункта през този месец в сравнение с отчетените през януари 51,9 пункта. Показателят за сектора на услугите от своя страна отчита значителен спад до 49,4 пункта през февруари от 53,4 пункта, регистрирани месец по-рано. Така измерителят минава под линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. Общият индекс на мениджърите по поръчките също се намира под линията от 50 пункта, понижавайки се до ниво от 49,6 пункта в сравнение с отчетените през януари 53,3 пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа записва спад съответно до 1,456% и 1,898%. Това е най-ниската възвращаемост, която 30-годишните облигации някога са регистрирали.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,32 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,67% на ниво от 1,086 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,32 долара до 57,99 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 1,06 долара до ниво от 52,82 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,75% до ниво от 1648,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още