IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет

При преговорите за бюджета премиерът е изтъкнал устойчивото развитие на България, финансовата й дисциплина, икономическия растеж и ниския дълг

21:46 | 21.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

„Европейският съюз се нуждае от по-амбициозен бюджет и това съм защитавал. А новата четворка абсолютно се съгласи с мен – и холандският премиер, и шведският, и датският, и австрийският. Поне 10 пункта им дадох, с които могат да аргументират за България специално, защото трябва да имаме добър бюджет“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на втория ден от извънредното заседание на Европейския съвет, цитиран от правителствената пресслужба. 

Премиерът акцентира, че при преговорите за новия бюджет на ЕС е изтъкнал устойчивото развитие на България, финансовата й дисциплина, икономическия растеж, най-ниския заедно с Естония външен дълг, както и нулевата миграция, енергийната диверсификация, имайки предвид интерконекторите с Гърция, Балкански поток.

„Ние сме и натовска държава, ангажиментите с НАТО, базите, които имаме, съвместните учения, всичко това геостратегически е изключително важно да се приема за България“, отбеляза премиерът Борисов.

„Огромен труд на Шарл Мишел, огромен труд на Урсула фон дер Лайен, но накрая ни дадоха промени, нови рамки, които ние по никакъв начин не можем така на коляно да ги разберем, да гласуваме“, заяви Борисов. Той добави, че и още една безсънна нощ да изкарат лидерите на ЕС, това не е отговорно за бюджета на съюза за следващите 7 години.

Българският министър-председател добави, че преговорите продължават на експертно ниво.

По-рано днес стана ясно, че лидерите на Европейския съюз не са успели да постигнат сделка за следващия дългосрочен бюджет на фона на дълбоките различия за разходите след Brexit.

След 28-часова извънредна среща в Брюксел официални представители на съюза признаха, че е било невъзможно да се споразумеят по седемгодишен план за разходите и са се договорили да проведат нова среща в бъдеще.

Преговорите за бюджета са усложнени от излизането на Великобритания, което оставя дупка от най-малко 60 млрд. евро (65 млрд. долара) и тя трябва да бъде запълнена или чрез намаляване на разходите, или чрез принуждаването на някои страни да плащат повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още