IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия ще инвестира 110 млрд. долара в газовото находище Джафура

Очакваният производствен потенциал на проекта е около 5,7 трлн. куб. м газ, като добивната дейност вероятно ще стартира през 2024 г.

11:57 | 24.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър. Снимка: Bloomberg/Mohammed Al-Nemer</p>

Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър. Снимка: Bloomberg/Mohammed Al-Nemer

Саудитска Арабия планира да инвестира 412 млрд. риала (110 млрд. долара) за разработване на неконвенционални запаси от природен газ в източното поле на находището Джафура, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация на саудитската национална информационна агенция. 

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман председателства заседание на Върховната комисия за въглеводороди на Саудитска Арабия в четвъртък, по време на която са разгледани плановете за развитие. Очаква се полето да съдържа около 200 трлн. куб. фута (около 5,7 трлн. куб. метра) газ, като прогнозите са производството там да започне през 2024 г. и постепенно да се увеличи до 2,2 млрд. куб. фута на ден до 2036 г.

Изпълнителният директор на Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) Амин Насър заяви в събота, че разработването на полето Джафура има за цел да подпомогне ресурсната диверсификация на страната и нейното икономическо развитие.

Прогнозира се, че Джафура ще може да произвежда около 130 000 барела на ден етан, което представлява около 40% от сегашното производство на кралството и около 500 000 барела на ден газови течности и кондензати, което представлява около 34% от продукцията на страната.

Развитието на полето през следващите 22 години ще осигури на правителството нетен доход от около 32 млрд. риала годишно и 75 млрд. риала годишно към брутния вътрешен продукт (БВП) на кралството, посочва саудитската агенция.

Aramco все повече се фокусира върху природния газ, за да намали зависимостта на кралството от продажбите на суров петрол. Саудитска Арабия също иска да използва своите газови ресурси като гориво в електроцентралите и като суровина за производството на нефтохимикали, отрасъл с висок приоритет за правителството в своята стратегия за диверсификация на икономиката.

Джафура се намира между Гхавар, най-голямото петролно находище в света, и залива, близо до центъра на саудитската енергийна индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis23
преди 4 години
аз не виждам нишо зелено в картинката ммм ? Или как беше "Декарбонизирай и пyкни" !! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още