IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли САЩ да се конкурират с Китай при технологиите за съхранение на енергия?

Американската енергийна и технологична индустрия прави сериозна крачка напред към бъдеще със 100% възобновяема енергия

20:20 | 24.02.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Миналата година Oilprice съобщи, че индустрията за съхранение на енергия е напът да „избухне“ в Китай. Сайтът написа, че „Китай ще се превърне в най-големия пазар за съхранение на енергия в азиатско-тихоокеанския регион до 2024 г.“, позовавайки се на доклад на Wood Mackenzie, който посочва, че втората по сила икономика в света е в етап на поглъщане на глобалния енергиен пазар с „кумулативен капацитет за съхранение на енергия, който се очаква да нарасне от 489 мегавата (MW), или 843 мегаватчаса (MWh), през 2017 г. до 12,5 гигавата (GW), или 32,1 GWh, през 2024 г. “

В същия доклад Wood Mackenzie посочват, че САЩ не изостават от Китай и са „готови да доминират с над 54% от пазара до 2024 г.“.

И може би Wood Mackenzie се оказаха прави. Тази седмица Financial Times публикува статия, която гласи: „Американската слънчева промишленост напредва като инвеститорите подкрепят батериите“. 

Бумът в индустрията за съхранение на енергия е изключително обещаващ за бъдещето на соларната енергия в САЩ и по света, както и за процеса на декарбонизация на глобалната енергийна индустрия като цяло. Въпреки че слънчевата и вятърната енергия са изключително перспективни като ефективни, икономически, жизнеспособни и безвъглеродни форми на производство на енергия, те имат основен недостатък – променливи са.

В зависимост от метеорологичните условия през часовете през деня, е изключително трудно да се поддържа мрежата с възобновяема енергия, освен ако не можете да съхранявате излишната енергия и да я инжектирате обратно в мрежата, когато е необходимо.

Сега е време за съхранение на енергия.

„Благодарение на вълната от инвестиции, соларните паркове в САЩ се изграждат все по-често с технологии за съхранение на енергия, така че излишните количества да могат да се съхраняват за освобождаване във вечерните часове, когато хората се прибират вкъщи, за да включат лампите, електрическите уреди и климатиците “, съобщава Financial Times. „Мениджърите на фондове, производителите на електроенергия, комуналните услуги и енергийно гладните технологични компании са сред онези, които поемат големи финансови ангажименти за проектите, свързани със соларни технологии, ползващи съоръжения за съхранение на енергия.

И този соларен капацитет за съхранение има потенциала да продължава да нараства доста бързо. Благодарение на правителствената политика за подкрепа на растежа на сектора и на изобилния капитал, 100% възобновяемият енергиен сектор изглежда по-лесно осъществим от всякога.

През 2019 г. лаборатория за научни изследвания към MIT разгледа този въпрос: какво би било необходимо на САЩ за постигане на енергиен микс със 100% възобновяема енергия? Отговорът – чрез технологии за съхранение на енергия.

Изследването показва, че цената на съхранението на енергия ще трябва да се понижи до около 20 долара за киловатчас (или по-малко), за да открие пътя към 100% възобновяема енергия в САЩ.

Сега изглежда, че светлото бъдеще на евтиното съхранение на енергия и нулеви емисии на въглероден диоксид е по-близко от всякога, тъй като инвеститорите влагат пари, за да стимулират сектора за съхранение на енергия ида го направят по-ефективен от всякога.

И някои цени вече спадат.

Financial Times написа, че този бум в САЩ идва с фона на „77-процентно понижение на цените на слънчевите панели и 87-процентен спад на цените на литиево-йонните батерии през последното десетилетие“.

Това може да бъде само началото на ренесанса на съхранението на соларна енергия. А този процес е поддържан от някои от най-големите технологични компании в САЩ и в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
То не е нужно, Японските и Корейските батерии са доволно добри, да не кажа топ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
заглавието издава че автора е технически неграмотен и хал хабер си нема от темата ... къде турхте Китай в целата схема ???... и да почнах да чета и те говорели за пазара, не за технологии :):)Колкото и да се кефя на Мъск и Тесла, батериите им са произведени от Панасоник ... които са ... какви ? а техните основни конкуренти са Корейците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
georgi_shum
преди 4 години
Импа ще пометне от тая статия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
мдааа ... тромбона ще направи така , че чайниците да не си продават батериите в усато ... :))) ... можем да се обзаложим . много се надявам и в ЕС да стане така . в процес на изграждане са около 36 проекта на мащабни фотоволтаични паркове с батерии за съхранение в усато . всичките са с по 4 часа съхранение и малко отогоре - демек покриват напълно вечерният пик на потребление . прави впечатление в невада един зверски ... 690МВт и ще съхраняват 2150МВтч и ще струва около $1млрд. ... :))) само за протоколо колко ще струва единият реактор на беляНЕ ?!https://***.quinbrook.com/post/nevada-pucn-approves-ppa-for-1-billion-gemini-solar-and-battery-storage-projectфеновете на газта да следят в португалия следващият търг ... той ще е също solar plus storage ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
lyusien
преди 4 години
Може разбира се Начело със енергийния крал Елон Мъск това е сигурно че С А Щ ще бъдат световен лидер на зелената енергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още