IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Илевън Кепитъл“ ще търси до 4 млн. лв. от борсата

Компанията от венчър индустрията прави дебют на капиталовия пазар

10:51 | 25.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ивайло Симов, един от основателите на дружеството&nbsp;</p>

Ивайло Симов, един от основателите на дружеството 

„Илевън Кепитъл“ АД ще дебютира в първото за годината първично публично предлагане в България. Компанията ще търси да набере до 4 млн. лв., като предложи на инвеститорите нови 500 000 безналични, поименни акции, с право на глас. Номиналната стойност на предложените акции е 1 лв., а емисионната стойност ще бъде определена на база букбилдинг аукцион в диапазона между 7 и 8 лв. за една нова акция.

Процедурата по предлагането на акциите стартира на 4 март и ще продължи до 17 март 2020 г. Водещ мениджър по предлагането е ИП КАРОЛ АД.

„Илевън Кепитъл" АД е дружество, създадено като функционален приемник на първия фонд на Eleven, учреден в Нидерландия, в който основен инвеститор беше и Европейския инвестиционен фонд (EIF). През 2019 г. „Илевън Кепитъл" АД изкупи дела на Европейския инвестиционен фонд като придоби портфейла му от миноритарни участия, сред които и в 34 иновативни компании с висок потенциал, в сектори като IT, софтуерни приложения и софтуер като услуга (SaaS),  електронна търговия, умни продукти и др.

Целта на първичното публично предлагане е да набере ресурс, с който допълнително да се подпомогне ускореното развитие на дружествата от портфейла. При успех на емисията, дружеството ще е първото на „Българска фондова борса“ АД, което ще предостави възможност на по-широк кръг от инвеститори да имат пряко участие в развитието на местната стартъп и венчър екосистема, която през последните години се развива все по-успешно, но до момента остава от трудните за влизане класове активи, ограничени за само редица частни инвеститори.

"Съществуващите инвеститори имат възможност да запишат целия размер на емисията, но целта все пак е да привлечем и нови инвеститори", коментира Ивайло Симов, един от основателите на дружеството, пред Investor.bg.

„С тази стъпка дружеството следва и световните тенденции за отваряне на венчър индустрията към капиталовия пазар, като естествен ускорител на растеж и потенциален партньор за бъдещи изходи на инвестициите в портфейла на дружеството“, допълва Даниел Томов, изпълнителен директор на „Илевън Кепитъл" АД, цитиран в прессъобщение.

Дружеството предвижда да разпределя не по-малко от 90% от печалбата като дивидент към своите инвеститори, която ще се генерира от продажба на участията в компаниите от портфейла. "Илевън Кепитъл" АД е създадено за срок от 5 години, с възможност да бъде продължен с допълнителни 2 години с решение на общото събрание на дружеството, което според създателите му ще даде оптимално време за развитие на компаниите в него и намиране на най-правилния момент за изход от инвестиции.

Свързани компании:

Илевън Кепитъл АД(11C)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
FNM
преди 4 години
Малко равносметка: През 2012 ЕИФ предоставя на Илевън 12 млн. евро за първия им фонд. Ако се вярва на Проспекта за ИПО-то, ЕИФ е продал дела си за 4 млн. евро. Всеки може да си направи изводите...Иначе успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 4 години
Ковид19 капитал ако беше името, може би щеше да има по-голям успех ай пи о-то в началото на март 2020!Успех все пак за смелостта на Карол и 11 капиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още