IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сто термокамери ще бъдат разположени на всички гранични пунктове в страната

Към момента няма данни за заразени с коронавирус в България, обяви началникът на Военномедицинска академия

12:44 | 25.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сто термокамери ще бъдат разположени на всички гранични пунктове в страната. Към момента няма данни за заразени с коронавирус. Това каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БТА. Камерите се очакват в края на седмицата, уточни той.

От изявлението стана ясно още, че вече са изработени брошури за чужденци, влизащи в страната за мерки против разпространението на инфекцията, както и към кого да се обърнат за помощ.

Чуждите граждани, както и тези, които нямат личен лекар, могат да потърсят помощ в регионалната здравна инспекция, каза Мутафчийски. 

Телефонът, открит в Министерството на здравеопазването за въпроси, свързани с коронавируса, ще работи денонощно.

През последното денонощие 35 хиляди души са преминали през граничните пунктове на странати ни, 12 500 са автомобилите, преминали през сухоземните граници. Всички летища се контролират с термокамери, увери ген.Мутафчийски.

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) подчерта, че изследване при липса на симптоми не е необходимо и то би дало фалшив резултат. Той отправи апел към пристигащите в страната да не отказват медицинско наблюдение или оставането под карантина. Ако някой откаже, ще бъде конвоиран до лечебно заведение, увери ген.Мутафчийски. В болница "Пирогов" също има резервни легла, ако се наложи хоспитализиране на пациенти.

Обществените прояви към момента не са забранени, но не се препоръчват пътуванията към места с данни за разпространението на коронавирус, каза още той и добави, че за 3 март са отменени военните мероприятия на закрито. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още