IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сегашните инструменти на Фед няма да доведат до желаната инфлация

Според ръководството на централната банка на САЩ инфлацията остава исторически ниска заради повишеното обществено недоверие

18:00 | 25.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Bloomberg</em></p>

Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Bloomberg

Инфлацията едва ли ще достигне целта на Федералния резерв от 2%, докато централните банкери не намерят нов микс от политики, които да повишат общественото доверие, показват нови изследвания на институцията, цитирани от The Wall Street Journal.

В нов документ от клона на Фед в Сан Франциско, публикуван в понеделник, икономистите Робърт Амано, Томас Картър и Силвайн Ледук изразяват вижданията си относно причината инфлацията да е толкова слаба през последните години.

По тяхно мнение инфлацията остава исторически ниска, защото обществеността се притеснява, че при следващия спад реалните лихвени проценти отново ще достигнат нула, а централните банкери няма да могат да предоставят адекватен стимул от този момент нататък. Тъй като паричната политика е по-малко вероятно да бъде ефективна, обществеността вижда по-дълбоки бъдещи спадове и по-слаба инфлация сега и в бъдеще.

"Притесненията, че инструментите на централната банка могат да се окажат неефективни по време на бъдещи рецесии, карат домакинствата да спестяват повече и да консумират по-малко, докато бизнесът определя по-ниски цени", се казва в документа. „Спадът на инфлационните очаквания се отразява директно в по-слабата инфлация, тъй като предприятията определят по-ниски цени в очакване на по-ниска инфлация в бъдеще“, пише още там.

Всички това показва, че Фед по същество не може да постигне целта си за 2-процентна инфлация с настоящите си политики.

„Поради по-ниските очаквания, нашият модел предполага, че инфлацията ще се движи около 1,7% по време на благоприятни за икономиката периоди“, заявиха още от клона на Фед в Сан Франсиско.

Фед приема целта си за инфлация от 2% през 2012 г., но тя така и не е била достигната. Управителят на институцията Джером Пауъл е един от онези централни банкери, които все пак вярват в постижимостта на целта. На срещата на борда в края на януари той каза: "Очакваме инфлацията да се приближи до 2% през следващите няколко месеца, тъй като необичайно ниските показания от началото на 2019 г. отпадат от изчислението на годишна база".

В същото време, докато Фед придава значителна тежест на значението на инфлационните очаквания, проучванията на обществеността показват, че домакинствата не занаят какво точно е нивото на инфлацията.

Цитираното по-горе изследване още показва, че стратегическия преглед на Фед може да предостави отговори на част от тези въпроси. Сега институцията е силно ангажирана с този процес. Въпреки че ръководството на Фед зави готовността си да използва инструменти от времето на последната финансова криза, за да стимулира икономиката при следващия спад, централните банкери търсят нови начини за използване на инфлационната си цел, както и иновации в стратегиите за стимулиране на изкупуването на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
За едни сватба , за други брадва ... хиперинфлацията също е желана от някои ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
Petar2015
преди 4 години
Ох "желаната инфлация" ми звучи също като "щастливото наводнение".Инфлацията е не е желана... освен ако нямате големи дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още