IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Сделката за Brexit ще бъде „трудна“

Доклад на ООН прогнозира, че износът на Великобритания към ЕС ще спадне с 9 на сто дори при "стандартно" търговско споразумение между двете страни

22:30 | 25.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мишел Барние. Снимка: Ройтерс архив</p>

Мишел Барние. Снимка: Ройтерс архив

Европейският съюз (ЕС) и Великобритания официално договориха своите мандати за преговори за разговори за ново търговско и политическо партньорство във вторник (25 февруари), като поставиха началото на силна битка за регулаторните стандарти, пише Euractiv.

Блокът ще се стреми да постигне „справедливо и балансирано партньорство със здрава рамка на управление“, заяви главният преговарящ за ЕС Мишел Барние пред журналисти. Той добави, че разговорите ще бъдат "сложни, взискателни и трудни".

Мандатът, договорен от министрите в Съвета по общи въпроси, е подобен на проекта, представен от Европейската комисия (ЕК) в началото на този месец. 

ЕС изисква Обединеното кралство да поддържа „общи високи стандарти“, които да съответстват на тези на блока, докато разпоредбите относно риболова „следва да поддържат съществуващите условия за взаимен достъп, квотни дялове и традиционната дейност на флота на Съюза . "

Барние посочи, че е необходимо да се постигне сделка за равнопоставеност на регулаторите относно финансови услуги до юни 2020 г. и решение за адекватност на данните до края на 2020 г.

Междувременно в Лондон правителството на премиера Борис Джонсън подписа своя мандат, който ще бъде официално обявен в четвъртък (27 февруари).

Министрите на Обединеното кралство многократно заявиха, че страната ще поддържа „високи стандарти“ в редица сектори, включително политиката за конкуренция, селското стопанство, социалните, екологичните и трудовите стандарти, но няма да се съгласи Великобритания да бъде обвързана с регулаторните стандарти на ЕС. Първият кръг от преговори се очаква в Брюксел следващия понеделник, като вторият кръг ще се проведе в Лондон по-късно през март.

Междувременно Националният земеделски съюз (NFU) призова правителството в Лондон да не подбива стандартите на ЕС за селското стопанство, за да постигне споразумение за търговска сделка със САЩ. Вашингтон вижда сделката с Обединеното кралство като възможност за увеличаване на износа на селскостопански продукти, включително пилешко месо, измито с хлор.

„Не трябва да позволяваме на високите стандарти във Великобритания да бъдат подкопавани от вноса на стоки, които са забранени за производство тук“, заяви президентът на NFU Минет Батърс на конференция във вторник.

Различните позиции относно преговорите, съчетани със строгата времева рамка - преговарящите разполагат с десет месеца, за да постигнат споразумение и да ратифицират търговски пакт между ЕС и Обединеното кралство, преди да приключи преходният период след Brexit на 31 декември - засилиха опасенията от сценарий за „без сделка“.

Доклад, публикуван във вторник (25 февруари) от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), предупреждава, че и двете страни са изправени пред икономически удар в резултат на загуби в търговията след Brexit.

Докладът прогнозира 9% спад в износа на Обединеното кралство за ЕС, дори ако е договорено „стандартно“ споразумение за свободна търговия, което премахва митата и квотите, поради така наречените безмитни мерки (NTM).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още