IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Георги Касчиев: Енергийният баланс на България е застрашен

АЕЦ „Белене“ няма да може да покрие липсващите мощности на ТЕЦ „Марица изток 2“, подчерта енергийният експерт

10:41 | 26.02.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Енергийният баланс на България е застрашен, заяви в ефира на bTV експертът по енергетика проф. Георги Касчиев, като добави, че мощността на ТЕЦ „Марица изток 2“ не може да бъде заместена от АЕЦ „Белене“.

По неговите думи България не може да не участва в „Зелената сделка“

„Зелената сделка“ не изисква да се затворят топлоелектрическите централи в България, „но смисълът на европейските регламенти е такъв“, заяви Касчиев.

Според него България и нейните управляващи са изпуснали много възможности по отношение на „Зелената сделка“ на Европейската комисия (ЕК). 

Касчиев посочи, че всичко започва през 2014 г. В резултат на изследване на енергийния баланс ЕК прие „механизми за резервиране на капацитет“, както и регламенти за подпомагане на въглищните централи в най-силно зависимите от изкопаемите твърди горива страни.

Експертът припомни, че още в началото на 2016 г. Пошла и други страни кандидатстваха по тези мерки. През февруари 2018 г. се подписват първите шест договора, включващи страни като Италия, Полша, Гърция, Германия, Белгия.

„Например, Полша подписва такъв договор за своите централи, включително за още четири, които се строят“, подчерта Касчиев.

През март в България беше направен дискусионен форум относно проекта „Белене“, след който „излязохме с обръщение“ към управляващите, в което се посочва, че е необходимо да се положат максимални усилия за защита на дълговременната работа на въглищните централи, добави Касчиев.

„Доколкото е известно, миналата година, октомври или ноември, е изпратен пакет от документи до ЕК за започване на процедура за централите. Какво се съдържа в документите, изглежда, че това е една от най-силно пазените тайни, защото никой не знае“, коментира още експертът.

Касчиев посочи, че през 2019 г., юни месец, се подписва регламент 943, който влиза в сила от юли миналата година. Според него всички централи, които отделят въглеродни емисии, няма да получават държавна помощ под никаква форма.

„В следващата алинея се уточнява, че това не важи за онези централи, за които договорите са подписани до 31 декември миналата година. Това значи, че големите възможности вече са изпуснати“, заяви Касчиев.

Според него това, което сега може да се договори, е да се подпише споразумение за „някаква“ финансова помощ за държавната ТЕЦ или за механизми за капацитет в други области.

Поскъпването на емисиите не означава автоматично затваряне на въглищните централи, добави Касчиев, тъй като приключването на работата на централите зависи и от цената на електроенергията в съседните страни. Но най-вероятният сценарий е въглищните централи да не оцелеят в тези условия.

„Времето минава и ако продължаваме по същия начин, България ще изпусне възможностите за финансиране на нови проекти и подпомагане на въглищните мощности“, подчерта Касчиев.

Той подчерта, че АЕЦ „Белене“ няма да бъде осъществен заради сериозните препятствия пред осъществяването на проекта, в това число и заведеното дело относно решението на правителството от юни 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Също както и тук ВЕИ, ако не успеят да изфабрикуват нужното количество ток, ще го откраднат от мрежата. Как ми се иска наистина да спрат всяка централа и всеки двигател на нормално гориво, та да им лъснат на ВЕИ на.аканите и лъжливи дирници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Защо думата с*о*р*о*с*о*и*д е цензурирана тук?Има защо да сме 111 място по свобода на словото....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 4 години
Този е абсолютен б ок лу к!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
мххх ... поляците са провели търг през декември за проекти за фотоволтаични паркове и вятърни централи в морето с общ капацитет от 2,2GW , като държавният НЕК ще закупи от тях общо енергия като количество 78TWh на средната цена от 208 PLN / MWh , което е под настоящата цена на едро на енергия от 220 PLN / MWh . а пък преговорите за финансирането на ядрената им централа продължават ... уж миналата година трябваше да приключат , гледам графика са го прехвърлили за средата на тази , пък изборът на площадка за '23 ... :))) ... ядрени му работи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Докога този *** касчиев ще бъде разкарван като панаирна мечка из десетки медии, за да блещи опорките на отечествения фронт - комунистическата коалиция дсб, дай България и зелените? Всеки път този парашутист бива представян като "независим експерт", а той е "зависим партиен активист" на тази фалшива дясна хунта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още