IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът застрашава сериозно и приходите на банките в Азия

Икономисти прогнозират, че ако епидемията не бъде овладяна през следващите няколко седмици, ефектът от заразата може да изтрие милиарди долари от приходите на банките

23:01 | 26.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg/Camilla Cerea</em></p>

Снимка: Bloomberg/Camilla Cerea

Британският кредитор HSBC Holdings и неговите регионални азиатски конкуренти могат да се сблъскат с ефект, който да изтрие над 2 млрд. долара о техните приходи. Сметката може да нарасне заради увеличаващите се лоши кредити на фона на епидемията от коронавирус, като въздействието ще бъде двойно по-силно, ако болестта не бъде ограничена до март, пише Nikkei Asia Review.

HSBC, която планира да пренасочи част от капитала към Азия, очаква допълнителни загуби от заеми в размер на 600 милиона долара, тъй като клиентите са принудени да прекратят операциите си, докато търсенето пресъхва.

Базираната в Сингапур DBS Group Holdings, най-голямата банка в Югоизточна Азия по брой и размер на активи, изчислява, че спадът на приходите заради коронавируса може да достигне сериозни мащаби, докато S&P Global Ratings заяви, че вирусът може да добави 770 млрд. долара лоши кредити. 

Анкетираните от Nikkei Asian Review анализатори виждат спад на приходите от над 300 млн. долара за всяка от най-големите континентални банки в Азия, тъй като ръстът на кредитите и приходите, генерирани от продажбата на продукти относно управлението на богатството, застраховането, търговията и др.

Ако към това се прибавят и всички най-големи банки с експозиция към Азия, общото въздействие може да се увеличи повече от три пъти, предупреждават анализаторите.

Въпреки че банките в региона са адекватно капитализирани, за да издържат на всеки шок, анализаторите смятат, че усилията за стимулиране на икономиката могат да имат негативен ефект върху техните действия.

Епидемията спря голяма част от китайската икономика и осакати други азиатски държави, а икономистите намалиха прогнозите си за растеж в региона. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай изглежда, че ще се забави до 3% през първото тримесечие, според средната оценка на икономистите, спрямо 6% през четвъртото тримесечие на 2019 г., като някои анализатори дори прогнозират свиване.

Въпреки че се предвижда китайските банки да поемат по-голямата част от регионалните загуби в резултат на избухването на заразата, други азиатски играчи и чуждестранни крадитори ще се сблъскат с по-слаби приходи от такси, тъй като клиентите се дистанцират временно от сделки, инвестиции за управление на богатството и застраховки. Те ще се сблъскат и с по-големите просрочени заеми от търговията на дребно, туризма, малките и средните компании и ипотечните клиенти.

Над 2700 смъртни случаи са приписани на вируса, който е заразил десетки хиляди души в глобален мащаб. Нарастват и опасенията, че властите не успяват да го ограничат, така че да не се превърне в глобална пандемия. Министрите на финансите и ръководителите на централните банки на най-големите икономики в света миналия уикенд отчетоха рисковете за глобалния растеж, подклаждани от несигурността, причинена от вируса, и бяха готови да разгърнат мерките за подкрепа.

Китай вече предприема стъпки. Неизпълнените задължения по кредитите, произтичащи от коронавируса, няма да бъдат включени в необслужваните заеми за "гратисен" период, съобщи Китайската банкова и застрахователна регулаторна комисия по-рано този месец. Пекин също намали основната лихва за кредитиране, вкара ликвидност във финансовата система и въведе преференциални заеми и данъчни облекчения за индустриите, най-силно засегнати от вируса. Южна Корея, която има стотици потвърдени случаи, също отпусна заеми за индустриите.

банки банки

Китайската банкова система, която разполага с 41 трлн. долара, най-голямата в света, също е дом на най-голямото количество лоши кредити, които страната се опитва да „почисти“.

След като разчита на евентуално регулаторно „отпускане“, S&P изчислява, че делът на проблемни кредити на китайските банки ще достигне между 10,5% до 11%, като в момента техният дял е около 7,5%. Ако вирусът достигне своя пик на разпространение през март, S&P изчислява увеличение на необслужваните кредити до 5,4 трлн. юана (767,9 млрд. долара).

Очаква се обаче властите да предложат помощ, като например удължен период за погасяване на задълженията, както за предприятията, така и за хората.

Китайските банки не са коментирали влиянието на вируса върху техните операции. Най-големите кредитори, включително тези от челната четворка - ICBC, Bank of China, Agricultural Bank of China (ABC) и China Construction Bank - ще обявят своите целогодишни финансови показатели през март.

След като HSBC обяви своите приходи и печалба през изминалата седмица, главният финансов директор на кредитора Евен Стивънсън заяви пред инвеститорите и анализаторите, че въздействието на епидемията върху банката за първото тримесечие може изтрие между 200 и 500 млн. долара. Най-лошият сценарий е за загуби при кредитите в размер на 600 млн. долара, посочи той. Макар да не разкрива въздействието върху приходите, Стивънсън каза, че негативният ефект може да влоши още повече положението, ако коронавирусът не бъде овладян през следващите шест седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Според мен хората трябва да спрат да се притесняват за себе си и за близките си, вместо това да се загрижат за милите банки и техните печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още